Usvojen izvještaj o poslovanju JP Elektroprivreda BiH za 2021.

Sedamdest treća (redovna) Skupština JP Elektroprivreda BiH donijela je Odluku o usvajanju Izvještaja o poslovanju JP Elektroprivreda BiH za 2021. godinu, koji uključuje finansijske izvještaje, izvještaje vanjskog revizora i Odbora za reviziju o reviziji finansijskih izvještaja, Izvještaj o radu Nadzornog odbora i Izvještaj o radu Odbora za reviziju.

 

Elektroprivreda BiH je u 2021. godini proizvela 6.677 GWh električne energije uz povećanje obima proizvodnje za 7,0% u  odnosu na 2020. godinu dok je obim potrošnje povećan za 3,5% u odnosu na godinu prije. 

Istovremeno, ostvaren je ukupan prihod u iznosu milijardu i 123,47 miliona KM,  te neto dobit  u iznosu 12.325.469 KM. Shodno danas donesenoj Odluci o raspodjeli dobiti, od ovog iznosa neto dobiti će 2.305.831 KM biti raspoređeno za isplatu dividendi dioničarima, a u fond rezervi raspoređuje se 10.019.638 KM.

Sa ulaganjima koja prelaze 100 miliona KM, Elektroprivreda BiH je u 2021. godini bila među najvećim investitorima u BiH, iako su realizovana ulaganja bila značajno manja od planiranih zbog objektivnih i subjektivnih razloga. Pored značajnih ulaganja u kapitalne investicije i djelatnosti distribucije i proizvodnje, u zavisna društva rudnike uglja putem dokapitalizacije uloženo je 8 miliona KM - najvećim dijelom u ZD Rudnici ¨Kreka¨.  U procesu prestrukturiranja rudnika formirano je novo Zavisno društvo GEOLP d.o.o. Kakanj.

Uspješno je okončana izgradnja VE „Podveležje“, prve vjetroelektrane u vlasništvu Elektroprivrede BiH u kojoj je u martu 2021. godine započela  komercijalna proizvodnja, koja je, sagledano kroz tržišnu vrijednost proizvedene energije, rezultirala efektima boljim od očekivanih.

Završeni su pripremni radovi na gradilištu Bloka 7 TE „Tuzla“. Za realizaciju projekta izgradnje Bloka 7   Elektroprivreda BiH je ispunila sve potrebne preduslove i obaveze po dinamičkom planu.

 U 2021. godini donesen je novi Pravilnik o organizaciji Društva gdje su djelatnosti proizvodnje i snabdijevanja izdvojene iz elektrodistributivnih  podružnica čime je učinjen dodatni korak u odvajanju distributivne djelatnosti od ostalih elektroprivrednih djelatnosti, a što je obaveza proistekla iz  Zakona o električnoj energiji u FBiH i evropskih direktiva.

Uprkos energetskoj krizi i rekordnim cijenama energenata uredno su snabdijeveni svi krajnji kupci i u djelatnosti trgovine realizovane ugovorene dugoročne isporuke.

U toku cijele 2021. godine odvijale su se intenzivne aktivnosti na prestruktuiranju ZD rudnika uglja.

Predstavnici dioničara upoznati su i sa aktivnostima na realizaciji poslovne politike i ciljeva Društva, realizaciji Elektroenergetskog bilansa i Plana ljudskih resursa.