Kombajn 50 z-w za humaniji rad rudara

U jami Mramor Rudnika "Kreka" puštena je u rad mašina za izradu jamskih prostorija veličine od šest do 12 metara kvadratnih. Kombajn AM 50 z-w koji će omogućiti mehanizovanu izradu jamskih prostorija i značajno doprinijeti humanijem i sigurnijem radu rudara, u rad je pustio generalni direktor Elektroprivrede BiH dr. Elvedin Grabovica.

U jami Mramor Rudnika "Kreka"  puštena je u rad mašina za izradu jamskih prostorija veličine od šest do 12 metara kvadratnih. Kombajn AM 50 z-w koji će omogućiti mehanizovanu izradu jamskih prostorija i značajno doprinijeti humanijem i sigurnijem radu rudara,  u rad je pustio  generalni direktor Elektroprivrede BiH  dr. Elvedin Grabovica. Nabavkom mašine vrijedne 1, 2 miliona KM ( bez PDV-a) biće ubrzana  dinamika izrada jamskih prostorija kojima će se obezbijediti kontinuitet proizvodnje, priprema novih otkopnih polja te  značajno smanjiti troškovi proizvodnje uz povećanje produktivnosti.
Nabavka ove vrijedne mašine nastavak je intezivne dokapitalizacije i  investiranja u rudnike koji su u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH. Tako se u narednih mjesec dana očekuje završetak remonta rotornih bagera, čime bi kapaciteti na površinskim kopovima Šikulje i Dubrave bili povećani za 30 posto.

Rudnik ""Mramor"" u Mramoru, kao jedan od četiri Krekina rudnika  najveći je rudnik sa podzemnom eksploatacijom i tradicijom rudarenja preko 50 godina. Sa rezervama i kapacitetima koji obezbjeđuju eksploataciju uglja osigurano je zapošljavanje okolnog stanovništva u narednih 45 godina.
U rudnik Kreka dosad je investirano ukupno 20 miliona KM. "U narednom periodu planirane su nove investicije čime se stvaraju povoljniji uslovi  za rad rudara i bolje poslovne rezultate . Ulaganja u rudnike doprinijet će obezbijeđenju boljeg  socijalnog statusa uposlenih kroz poboljšanje standarda i uslova rada. Novim ulaganjima u rudnike počet će se riješavati pitanja od kojih sigurno zavisi produktivnost rada i jedino mogu doprinijeti boljim rezultatima"  istakao je generalni direktor EP BiH.