Nova linija za proizvodnju sklopki u ISKRAEMECU

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i generalni direktor EP BiH dr. Elvedin Grabovica pustili su u Iskraemecu Sarajevo, liniju za proizvodnju električnih sklopki ze elektronska trofazna brojila. Na ovaj način je u Iskraemecu Sarajevo kompletiran proizvodni ciklus elektronskih brojila što će omogućiti puno uključivanje u svjetske trendove u ovoj oblasti i realno otvoriti mogućnosti plasmana robe na tržišta regiona. Proizvodnjom sklopki u Iskraemeco Sarajevo pokrivat će se potrebe tržišta BiH i svih tržišta na kojima je prisutna grupacija Iskraemeco u više od 100 zemalja.

 

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i generalni direktor EP BiH dr. Elvedin Grabovica pustili su u Iskraemecu Sarajevo,  liniju za proizvodnju  električnih sklopki ze elektronska trofazna brojila. Na ovaj način je u Iskraemecu Sarajevo kompletiran  proizvodni ciklus elektronskih brojila što će omogućiti puno uključivanje u svjetske trendove u ovoj oblasti i realno otvoriti mogućnosti plasmana robe na tržišta regiona. Proizvodnjom sklopki u Iskraemeco Sarajevo pokrivat će se potrebe tržišta BiH i svih tržišta na kojima je prisutna grupacija Iskraemeco u više od  100 zemalja.
Godišnji kapacitet Iskraemeca Sarajevo je proizvodnja 60.000 sklopki tržišne vrijednosti od 3,5 miliona eura. Na ovim poslovima će se zaposliti 15 radnika. U narednom periodu planirana je proizvodnja 100.000 sklopki što će rezultirati zapošljavanjem novih radnika i otvaranjem novih radnih mjesta.
Zahvaljujući naporima  novog menadžmenta  Elektroprivrede BiH,  koji je prepoznao značaj ovakve investicije za razvoj cjelokupne kompanije, proizvodnja električnih sklopki za potrebe tržišta BiH i kompletne grupacije Iskraemeco prvi put u 60 godina postojanja dislocirana je iz Slovenije u Sarajevo. Osim toga obezbijeđeno je potpuno uklapanje proizvodnog asortimana Iskraemeco Sarajevo u koncept razvoja distributivne djelatnosti u okviru Koncerna EPBiH što je rezultat praćenja najsavremenijih svjetskih trendova u oblasti mjeriteljstva.  JP Elektroprivreda BiH je elektroprivrednim kompanijama koja je među prvima  u regionu pristupila implementaciji AMM sistema - daljinskog mjerenja i upravljanje brojilima električne energije za sve potrošače električne energije.
Korištenje elektronskih brojila pruža više obostranih korisnosti i pogodnosti za potrošača i isporučioca električne energije. Upotrebom ovih brojila kupci će jednostavnije pratiti vlastitu potrošnju a koristi za distributera su preciziznije i lakše planiranje potrošnje te  smanjenje troškova u upravljanju sistemom.
Na konferenciji  za medije upriličenoj ovim povodom premijer Nikšić je istakao da je Elektroprivreda BiH ključni adut Vlade Federacije i da će uvijek će imati podršku za ovakve i slične projekte. Današnjim puštanjem u rad linije za proizvodnju električnih sklopki  osiguran je moderan pogon sa sofisticiranom opremom i kvalitetnom radnom snagom. Na ovaj način napravljen je veliki iskorak u kompaniji Elektoprivreda BiH, koja je jedan od nosioca razvoja cjelokupne privrede FBiH i BiH, istakao je premijer. Generalni direktor EPBiH dr. Elvedin Grabovica  je ovom prilikom naglasio da će ovakvih sličnih projekata biti i dalje jer smo stranim komapanijama dokazali da možemo biti partner a ne samo kupac proizvoda. Odgovarajući na pitanja prisutnih novinara generalni direktor je najavio da će EPBiH poslovnu 2011. godinu okončati sa pozitivnim poslovnim rezultatom i pored zatečenog gubitka od 16, 3 miliona KM na prvom polugodištu.
Zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i okončanim projektom iskazali su i direktor Iskraemeca Josip Frančić te član Uprave Iskraemeca Kranj Franc Kuhar