Nova investicija u RMU "KAKANJ"

Dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH pustio je u rad „Sistem za automatizaciju dijela transporta i odvodnjavanja u jamama Pogona „Haljinići“ Zavisnog društva(ZD) Rudnika mrkog uglja (RMU) „Kakanj“Na ovaj način izvršena je instalacija programa i uređaja za automatizaciju, daljinski nadzor i vizualizaciju sistema.

Dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH pustio je u rad „Sistem za automatizaciju dijela transporta i odvodnjavanja  u jamama Pogona „Haljinići“ Zavisnog društva(ZD) Rudnika mrkog uglja (RMU) „Kakanj“
Na ovaj način izvršena je instalacija programa i uređaja za automatizaciju, daljinski nadzor i vizualizaciju sistema.

Kompletna investicija u iznosu 397.176,26 Eura,  realizovana je sredstvima Rudnika i Centra za međunarodnu saradnju i razvoj /CMRS/ Republike Slovenije. Isporučilac opreme je  TEVEL Teve Varnost Elektronika d.o.o. Kisovec, Republika Slovenija.  Radove su izvršili zaposlenici Rudnika Kakanj uz asistiranje kolega iz TEVEL-a.

Realizacijom ovog projekta stvaraju se uslovi  za ostvarenje  strateškog cilja menadžmenta Rudnika „Kakanj“ - uvođenje automatizacije kompletnog transporta i odvodnjavanje kao i kompletne automatizacije u radu samohodnih hidrauličkih podgrada i ventilacije jama.

Govoreći o programu dokapitalizacije rudnika, dr.Grabovica  izjavio je da planirane investicije Elektroprivrede BiH  za Rudnik "Kakanj"  iznose 66, 9 miliona KM. „Elektroprivreda BiH  je ovim programom u Rudnik "Kakanj" do sada investirala više od osam miliona KM. Realizovana su četiri ugovora dok su dva u fazi realizacije“, naglasio je generalni direktor JP EP BiH.
Realizacija ovih projekata  nastavak je kontinuiranog procesa dokapitalizacije rudnika iz sistema Koncerna koji će i dalje konkretnom finansijskom potporom nastaviti sa modernizacijom rudnika što podrazumijeva i poboljšanje uslova rada i standarda rudara.
Puštanju u rad „Sistema za automatizaciju dijela transporta i odvodnjavanja“  u jamama Pogona „Haljinići“ prisustvovali su Mirsad Jašarspahić, direktor rudnika "Kakanj", članovi Uprave Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH i Uprave RMU "Kakanj te Andrej Grasseli,  ambasador Republike Slovenije u BiH