Dan rudara svečeno obilježen u Rudnicima „Kreka“

Jedan od najvećih rudnika uglja u BiH, Rudnici “Kreka” svečanom sjednicom obilježili su 21.decembra Dan rudara. Rudari "Kreke" svoj praznik dočekuju u trenutku kada su ostvarili svoju najveću poslijeratnu proizvodnju uglja . Svečanu sjednicu otvorio je Fikret Mehić, predsjednik Sindikata Rudnika "Kreka" koji se ovom prilikom prisjetio dugog historijskog puta bh rudara koji danas u Koncernu Elektroprivreda i sedam rudnika s područja Federacije BiH imaju priliku za bolju budućnost.

Jedan od najvećih rudnika uglja u BiH, Rudnici “Kreka” svečanom sjednicom obilježili su 21.decembra Dan rudara. Rudari "Kreke"  svoj praznik dočekuju u trenutku  kada su ostvarili svoju najveću poslijeratnu proizvodnju uglja . Svečanu sjednicu otvorio je Fikret Mehić,  predsjednik Sindikata Rudnika "Kreka" koji se ovom prilikom prisjetio dugog historijskog puta bh rudara koji danas u Koncernu Elektroprivreda i sedam  rudnika s područja Federacije BiH imaju priliku za bolju budućnost.
Dr. Elvedin Grabovica,  generalni direktor Elektroprivrede BiH istakao je važnost ulaganja u rudnike. "U Rudnike "Kreka" investirat ćemo 53 miliona KM. Investicije već pokazuju svoje efekte kada je u pitanju humanizacija rada, povećanje produktivnosti i zaštite na radu.  Rudnici  "Kreka" ostvaruje sve bolje rezultate. Siguran sam da će i ovaj rudnik u budućnosti poslovati pozitivno, a što je naš cilj kada su u pitanju svi rudnici koji su u sastavu Koncerna EPBiH" istakao je dr.Grabovica.
Značajne  investicije u ovom rudniku su puštanje rotornog bagera u Rudniku "Šikulje", a potom i u Rudniku ""Dubrave"" te uvođenje  mašine za jamske prostorije u Rudniku ""Mramor".
Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH istakao je ovom prilikom da je cilj  Vlade FBiH  stvaranje ambijenta gdje će svi moći da žive od svog rada."Uprave rudnika i menadžment Elektroprivrede BiH imaju punu podršku Vlade Federacije kada je u pitanju ostvarivanje strateških planova i stvaranje uspješnog poslovnog ambijenta. Na tom putu svi smo spremni da sarađujemo kako bi ostvarili što bolje rezultate"  istakao je premijer Nikšić u ovom svečanom trenutku za sve komorate "Kreke" .
Prisutne je pozdravio i Rešad Husagić, direktor Rudnika "Kreka" koji je istakao da je 2011. godina za ovaj rudnik jedna od najuspješnijih u zadnjih 20 godina.
U povodu Dana rudara proglašeni su i najbolji komorati u 2011. godini dok je  statua Husinski rudar pripala  književniku Šimi Ešiću.  Centralna svečanost obilježavanja Dana rudara završena je polaganjem cvijeća i vijanaca na spomenik Husinskom rudaru.