Svečano obilježen 21. decembar Dan komorata

U povodu 21. decembra Dana rudara, u Rudniku mrkog uglja "Kakanj " održan je svečana sjednica Nadzornog odbora i Uprave Javnog preduzeća EPBiH na čelu sa dr. Elvedinom Grabovicom, generalnim direktorom i članova Nadzornog odbora i Uprave Rudnika "Kakanj".Menadžmentu JP EPBiH prezentirane su realizovane investicije u proteklom periodu- pretovarni sistem na površinskom kopu "Vrtlište", automatizacija transporta u podzemnoj eksploataciji uglja, automatizacija odvodnjavanja, automatizacija kontrole plinskog stanja, mehanizovano otvaranje jamskih hodnika, moderna laboratorija za ispitivanje kvaliteta uglja i sistem upravljanja kvalitetom i okolinom.

U povodu 21. decembra Dana rudara, u Rudniku mrkog uglja "Kakanj "  održan je svečana sjednica Nadzornog odbora i Uprave Javnog preduzeća EPBiH na čelu sa dr. Elvedinom Grabovicom, generalnim direktorom  i članova Nadzornog odbora i Uprave Rudnika "Kakanj".
Menadžmentu JP EPBiH prezentirane su realizovane investicije u proteklom periodu-  pretovarni sistem na površinskom kopu "Vrtlište", automatizacija transporta u podzemnoj eksploataciji uglja, automatizacija odvodnjavanja, automatizacija kontrole plinskog stanja, mehanizovano otvaranje jamskih hodnika, moderna laboratorija za ispitivanje kvaliteta uglja i sistem upravljanja kvalitetom i okolinom.
Dr. Elvedin Grabovica,  generalni direktor EPBiH istakao je da u Rudnik "Kakanj" predstoje  velike investicije.  "Slijedeća godina će biti u znaku  investicija što će omogućiti potrebnu modernizaciju i humanizacija rada. To je put ka povećanju produktivnosti rada i boljim uslovima što bi u konačnici trebalo rezultirati boljim poslovnim rezultatima koje svi očekujemo od ovoga rudnika"  istakao je direktor EPBiH. Predstojeće velike investicije u rudnik "Kakanj" su  otvaranja novog jamskog kapaciteta "Begići-Bištrani" izgradnja hidrotehničkih objekata za normalno funkcioniranje vanjskog odlagališta na PK "Vrtlište", nabavka širokočelne opreme  za eksploataciju uglja, nabavka rudarske mehanizacije za utovar i transport na PK "Vrtlište", izgradnja pratećih rudarskih objekata, nabavka mašinske elektro i zaštitne opreme, istražna bušenja i  nabavka mehanizacije za preradu uglja. Novu poslovnu godinu Rudnik "Kakanj" počinje puštanjem u rad  pretovarnog sistema  i željezničkog transporta sa Površinskog kopa do Separacije, odnosno Termoelektrane što  je najveća investicija u Rudniku mrkog uglja "Kakanj" u posljednjih nekoliko decenija.
 Po okončanju svečane sjednice u rudarskom Kaknju održana je i svečana akademija -završna manifestacija koju je kakanjski rudnik organizirao u okviru obilježavanja ovoga značajnog dana bosanskohercegovačkih rudara.  Akademiju je otvorio  Mirsad Jašarspahić,  direktor Rudnika "Kakanj"  koji je ovom prilikom prezentirao ostvarene rezultate i istakao da kako vrijeme odmiče sve je veće uvjerenje da je razvoj rudnika sa Koncernom potpuno izvjestan, a bez koncerna, to bi bila nemoguća misija.
U duhu tradicije četvrtu godinu za redom proglašeni su radnici godine. Najbolji komorati u ovoj godini su:  Zehrudin Begović - radnik u preradi uglja koji je u  rudniku  zaposlen od  1. marta. 1979. godine, Ezedin Haračić , mašinski inženjer  u mašinskom i elektro održavanju . Radnik godine je i Fadil Delić zaposlen na Površinskoj eksploataciji uglja i  Elvedin Mušija kopač iz pogona "Haljinići". Nagrade najboljim radnicima u 2011. godini uručili su Erdal Trhulj,  ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH i Mirsad Jašarspahić,  direktor Rudnika "Kakanj".
Ministar Trhulj čestitao je rudarima ovaj značajan dan, rekavši da je ulaskom u Koncern sa Elektroprivredom ostvaren rudarski san i izrazio ubjeđenje da će u narednom periodu biti realizirano ono što je planom dokapitalizacije predviđeno za rudnike.
Ovom prigodom upriličen je i sadržajan kulturno-umjetnički program.