Uspješno poslovanje Elektroprivrede BiH u 2011. godini – očekivana dobit oko 6,5 miliona

Zahvaljujući racionalizaciji troškova poslovanja, maksimalnim angažovanjem raspoloživih proizvodnih objekata, rekordnoj proizvodnji električne energije te boljoj prodaji viškova električne energije, nova Uprava JP EPBiH očekuje pozitivan završetak ove poslovne godine sa ostvarenom dobiti oko 6,5 miliona KM, istakao je dr. Elvedin Grabovica generalni direktor Elektroprivreda BiH na press konferenciji Nadzornog odbora i Uprave Elektroprivrede BiH. I pored zatečenog gubitka od 16,3 miliona KM, u prvom polugodištu 2011. godine, najlošije hidrološke situacije u posljednjih 60 godina, te kašnjenja u završetku remonata u proizvodnim objektima, JP EPBiH u 2011. godini bilježi pozitivno poslovanje.

Zahvaljujući racionalizaciji troškova poslovanja, maksimalnim  angažovanjem raspoloživih proizvodnih objekata, rekordnoj proizvodnji električne energije te boljoj prodaji viškova električne energije,  nova Uprava JP EPBiH očekuje  pozitivan završetak ove poslovne godine  sa ostvarenom dobiti  oko 6,5 miliona KM, istakao je dr. Elvedin Grabovica generalni direktor Elektroprivreda BiH  na press konferenciji Nadzornog odbora i Uprave Elektroprivrede BiH.  I  pored zatečenog gubitka od 16,3 miliona KM, u prvom polugodištu 2011. godine, najlošije hidrološke situacije u posljednjih 60 godina, te kašnjenja u završetku remonata u proizvodnim objektima, JP EPBiH u 2011. godini bilježi pozitivno poslovanje.

U 2011. godini ostvarena je maksimalna proizvodnju električne energije uz značajno povećanje potrošnje uglja. Termokapaciteti su zajedno sa rudnicima dali svoj maksimum. Ostvarena je najveća nabavka uglja od 1999. godine. Rudnicima je  plaćen 41 milion KM više u odnosu na prošlu godinu. Planirana ulaganja u rudnike iz programa dokapitalizacije,  iznose više od  204 miliona KM.  Ulaganja se odnose na revitalizaciju i modernizaciju rudnika, što će u konačnici doprinijeti stvaranju boljih uvjeta  rada. Ciljevi su povećanje produktivnosti, modernizacija, humanizacija rada u rudnicima i povećanje zaštite na radu. Novim ulaganjima u rudnike počet će se rješavati pitanja od kojih, sigurno, zavisi produktivnost rada koja i jedino mogu doprinijeti boljim rezultatima. Odlukom o bonifikaciji dolazi do povećanja cijene uglja, a ti pozitivni efekti bonifikacije već su vidljivi.
Očekivanja su da će poslovna 2012. godina biti uspješnija od 2011. godine na šta ukazuju rezultati  tendera za prodaju viškova električne energije gdje je postignuta cijena za 13 procenata veća u odnosu na prošlu godinu.

Naime, novim uslovima za prodaju električne energije omogućeno je većem broju ponuđača da učestvuju na međunarodnom javnom tenderu. Raspisana su dva tendera.
Na prvom tenderu   prijavilo se 11 kompanija koje su dostavile ukupno 37 ponuda (za razliku od prošlogodišnjeg tendera kada ih je bilo 15) , što je u konačnici rezultiralo većim prihodom za 11, 5 miliona KM za istu količinu električne energije u prošloj godini.  Na drugom tenderu   prijavilo se takođe  11 kompanija, prikupljeno  je 30 ponuda. Ugovori su sklopljeni sa najpovoljnijim ponuđačima: Konzorcij "Rudnap"i RE Power Adria i na drugom tenderu  s EP HZHB.
Elektroprivreda BiH je u 2011.godini i jedan od najvećih investitora u BiH. U elektroenergetske objekte investirano je  ukupno 187 miliona KM. Vrijednost planiranih dugoročnih investicija je 3 milijarde i 600 miliona KM.