Rudnici na -26 stepeni Celzijusa održavaju kontinuitet proizvodnje

Proizvodnja uglja u rudnicima Koncerna EP BiH odvija se u ekstremno teškim uslovima. Rudnici su suočeni sa problemima utovara, internog transporta uglja, kvarovima na rudarskoj opremi i mehanizaciji uslijed niskih temperatura, problemima u preradi uglja i dr. Uprkos problemima koje su stvorile ogromne sniježne padavine i ekstremno niske temperature koje su padale i do -26 stepeni Celzijusa, rudnici su u datim okolnostima uspjeli stvoriti uslove za povećanje proizvodnje i isporuke uglja termoelektranama.

Rudnici  na -26 stepeni Celzijusa održavaju kontinuitet proizvodnje

 

Proizvodnja uglja u rudnicima Koncerna EP BiH odvija se u ekstremno teškim uslovima. Rudnici su suočeni sa problemima utovara, internog transporta uglja, kvarovima na rudarskoj opremi i mehanizaciji uslijed niskih temperatura, problemima u preradi uglja i dr. Uprkos  problemima koje su stvorile ogromne sniježne padavine i ekstremno niske temperature koje su padale i do -26 stepeni Celzijusa, rudnici su u datim okolnostima uspjeli stvoriti uslove za povećanje proizvodnje i isporuke uglja termoelektranama.
Kontinuitet proizvodnje održava se zahvaljujući tome što su u pogonu svi raspoloživi resursi, rad se odvija bez zastoja, da ne bi došlo do prekida u proizvodnji i smrzavanja rudarske opreme  i transportnih sredstava.
Najveći problem za rudnike i JP Elektroprivreda je otežan transport i istovar uglja, jer željeznički saobraćaj funkcionira usporeno, istovar uglja koji ledi i lijepi se za stranice vagona gotovo je nemoguć. Kako bi problem bio ublažen i prevaziđen, u koordinaciji JP Elektroprivreda BiH i rudnika uglja pojačano je uključivanje kamiona u prijevoz uglja.