Iako nije nadležna, JP EPBiH spremna pomoći preduzeću "21. decembar" Zenica

članovi Uprave JP EP BiH Mensura Zuka, izvršna direktorica za pravne i kadrovske poslove i Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju, primili su delegaciju Štrajkačkog odbora Ugostiteljskog, trgovačkog i turističkog društva “21. decembar” Zenica – u stečaju. Radnici preduzeća “21. decembar”, koje je do rata poslovalo u sastavu Rudnika mrkog uglja “Zenica” upoznali su članove Uprave JP EP BiH sa dugogodišnjim problemima ovoga preduzeća.

Iako nije nadležna, JP EPBiH spremna pomoći preduzeću  "21. decembar" Zenica

članovi Uprave JP EP BiH  Mensura Zuka,  izvršna direktorica za pravne i kadrovske poslove i Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju,  primili su delegaciju  Štrajkačkog odbora Ugostiteljskog, trgovačkog i turističkog društva “21. decembar”  Zenica – u stečaju.  Radnici  preduzeća  “21. decembar”,  koje je do rata poslovalo  u sastavu Rudnika mrkog uglja “Zenica” upoznali su članove Uprave  JP EP BiH sa  dugogodišnjim problemima ovoga preduzeća.

Nakon višesatnog razgovora učesnici sastanka su saglasni da je rješavanje imovinsko-  pravnih odnosa i  radno - pravnog statusa radnika sveobuhvatan  problem, koji se ne može  parcijalno rješavati. Ukazano je da JP EPBiH  nije nadležna za rješavanje radno-pravnog statusa uposlenih u preduzeću "21. decembar" Zenica jer se radi o samostalnom pravnom subjektu.

Ključni subjekt koji treba da inicira razgovore za pronalaženje modaliteta za "21. decembar" je  osnivač Zeničko – dobojski kanton koji, na osnovu državnog vlasništva ima upravljačka prava.

Rješenjem Kantonalnog suda u Zenici, broj: U/I-1054/04 od 03.08.2004. godine, izvršen je upis Zeničko-dobojskog kantona, kao osnivača ovoga  Društva.

JP Elektroprivreda BiH d.d. –Sarajevo nije osnivač, niti vlasnik udjela u pravnom subjektu “21. decembar”, kao  ni pravni sljednik istog, tako da se, u skladu sa zakonom i aktima JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, ne može baviti rješavanjem pitanja dalje sudbine navedenog pravnog subjekta, niti njegovih zaposlenika.

Na sastanku je ipak iskazana spremnost   JP EP BiH da  učestvuje  u razgovorima koji se odnose na angažovanje proizvodnih radnika u RMU "Zenica"  koji su  ispunili potrebne uslove za rad u proizvodnji rudnika . JP EP BiH je također spremna dati svoj doprinos u razgovorima za rješavanje preostalih pitanja,  isključivo u skladu sa važećim pravnim propisima i propisanoj proceduri.