SAP: Efiksanije upravljanje poslovnim procesima

Treći sastanak Upravljačkog odbora projekta „Proširenje (Roll-out) SAP informacionog sistema za upravljanje finansijama FMIS - Financial Management Information System sa dr Elvedinom Grabovicom, generalnim direktorom JP EP BiH na čelu, održan je 22.2. 2012. godine u prostorijama JP EPBiH.

SAP: Efiksanije upravljanje poslovnim procesima

Treći sastanak  Upravljačkog odbora projekta „Proširenje (Roll-out) SAP informacionog sistema za upravljanje finansijama FMIS -  Financial Management Information System  sa dr Elvedinom Grabovicom, generalnim direktorom  JP EP BiH na čelu, održan je 22.2. 2012. godine u prostorijama JP EPBiH.

Voditelj projekta u ime JP EPBiH Edin Mujagić, izvršni direktor za ekonomske poslove i Mirko Slovjak voditelj projekta iz vodeće regionalne konzalting kompanije za SAP rješenja b4b d.o.o. Zagreb, upoznali su članove Upravljačkog odbora sa završenim i predstojećim fazama u realizaciji SAP-a.
Faza GAP analize je uspješno okončana.  Rezultati  su  usaglašeni  i usvojeni dokumenti Konceptulanog dizajna za sve procese obuhvaćene FMIS implementacijom.  Projekat je trenutno u fazi realizacije. Detaljna organizacijska struktura koja uključuje sve organizacione dijelove JP EP BiH definisana je u SAP-u . Na zajedničkim radionicama za jedinična testiranja-svaka podružnica pojedinačno vrši jedinična testiranja za svoja područja djelovanja.  Rok za završetak ove aktivnosti je 15.mart ove godine.
Proširenje SAP-a na organzacijske jedinice koje do sada nisu bile obuhvaćene implementacijom FMIS projekta počelo je u oktobru ove godine. Osim proširenja projekta na ostale podružnice JP EPBiH,  cilj je da se u ovim dijelovima kompanije uvede isti opseg funkcionalnosti kao u Direkciji i Elektrodistribuciji Sarajevo u kojima se SAP nakon okončanja pilot projekta već koristi u poslovnim procesima. Organizacijske jedinice koje su obuhvaćene projektom su: Elektrodistribucija Bihać, Elektrodistribucija Zenica, Elektrodistribucija Tuzla, Elektrodistribucija Mostar, Hidroelektrane na Neretvi, Termoelektrana Tuzla i Termoelektrana Kakanj.

Prilikom realizacije koriste se standardna rješenja kao i rješenja realizovana tokom inicijalne implementacije FMIS-a. Tokom analize razlika u procesima obuhvaćenim FMIS-om, identificirat će se koje funkcionalnosti će biti dodatno prilagođene kako bi pratile specifičnosti procesa u organizacionim dijelovima.
Ovom prilikom dr Elvedin Grabovica generalni direktor JP EPBiH istakao je da s obzirom na kompleksnost sistema Elektroprivrede BiH realizacija SAP-a se odvija željenom dinamikom. U proteklom periodu  fokus je bio na obezbjeđenju stabilne proizvodnje i  snabdijevanja kupaca električnom energijom, u čemu smo uspjeli uprkos situaciji u državi uzrokovanoj  stanjem prirodne nesreće- istakao je dr Grabovica.