JP Elektroprivreda BiH: Od 1. marta novi korisnici subvencija

Od 1. marta ove godine, Odlukom Vlade FBiH pravo na subvenciju imaju penzioneri koji primaju zajamčenu penziju (414,30 KM) i penziju do iznosa zajamčene, koje je u tekućem mjesecu isplatio Zavod PIO/MIO Federacije BiH, a čija mjesečna potrošnja ne prelazi 268 kilovatsati ( prema podacima Elektroprivrede BiH, prosječna potrošnja domaćinstava koje snabdijeva JP EP BiH).

JP Elektroprivreda BiH:  Od 1. marta novi korisnici subvencija

                                                      

Od  1. marta ove godine, Odlukom Vlade FBiH pravo na subvenciju imaju  penzioneri koji primaju zajamčenu penziju (414,30 KM) i penziju do iznosa zajamčene, koje je u tekućem mjesecu isplatio Zavod PIO/MIO Federacije BiH, a čija mjesečna potrošnja ne prelazi 268 kilovatsati (prema podacima Elektroprivrede BiH, prosječna potrošnja domaćinstava koje snabdijeva JP EP BiH).   

Odlukom Vlade FBIH o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciju energetske efikasnosti,  pravo na  subvenciju i dalje imaju  korisnici stalne novčane pomoći u službama, odnosno centrima za socijalni rad u Federaciji BiH, a čija mjesečna potrošnja također ne prelazi 268 kilovatsati.

Iznos subvencije je  utvrđen u zavisnosti od utrošene električne energije u obračunskom periodu,  a  maksimalan iznos je 5,5 KM mjesečno. Pravo na subvenciju kupac može ostvariti samo za jedno mjerno mjesto i to kupac na koga se vodi račun za električnu energiju.

Kako bi se izbjeglo da korisnici sami prikupljaju potrebnu dokumentaciju, procedura za utvrđivanje prava na subvenciju je maksimalno pojednostavljena.  Federalni Zavod  PIO/MIO i Federalno ministarsvo rada i socijalne politike, Elektroprivredi BiH  svaki mjesec dostavljaju  ažurne spiskove penzionera, odnosno korisnika stalne novčane pomoći.