U RMU "Kakanj" u rad pušten bager vrijedan 4,2 miliona KM

Na površinskom kopu „Vrtlište“ Rudnika mrkog uglja „Kakanj“,dr Elvedin Grabovica, generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH pustio je u rad novi elektro-hidraulični bager vrijedan 4,2 miliona KM.

U  RMU "Kakanj"  u rad pušten bager vrijedan 4,2 miliona KM


                                                        

 

Na površinskom kopu „Vrtlište“ Rudnika mrkog uglja „Kakanj“ , dr Elvedin Grabovica, generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH pustio je u rad novi elektro-hidraulični bager vrijedan 4,2 miliona KM.

Nabavka elektro hidrauličnog bagera za potrebe RMU "Kakanj" nastavak je  kontinuiranog procesa dokapitalizacije ,  putem koje  JP Elektroprivreda BiH u  RMU "Kakanj" planira investirati  66,9 miliona KM. Vrijednost do sada potpisanih ugovora za RMU „ Kakanj“ viša je od 11 miliona KM, a u toku je realizacija projekata u vrijednosti 30.345.281, 89 KM ( raspisani tenderi ).

„Mi ne dajemo obećanja! Mi ispunjavamo obaveze, realizujemo planirano i dokaz za to je upravo bager koji smo pustili u rad! „ kazao je dr Elvedin Grabovica, dodajući kako se od rudnika u koje će programom dokapitalizacije biti uloženo više od 204 miliona KM, takođe očekuje ispunjavanje obaveza i zadataka. „ Očekujemo bolje uslove rada i njegovu humanizaciju , povećanje proizvodnje, smanjenje troškova i pozitivno poslovanje rudnika  do kraja 2014.godine. “, naglasio je generalni direktor JP EP BIH.

Mirsad Jašarspahić, direktor RMU „Kakanj“ istakao je da će se  upotrebom novog elektro-hidrauličnog bagera i  nabavkom pet novih dampera, što se  očekuje do kraja mjeseca, dokazati da je kakanjski bazen spreman i za postojeće blokove u Termoelektrani i za novi blok broj 8. 

Nova investicija JP EPBiH  omogućit će Rudniku "Kakanj" povećavanje utovarnih kapaciteta na Površinskom kopu "Vrtlište" , što će doprinijeti povećavanju produktivnosti i efektivnijem usklađivanju tehnološke linije na utovaru uglja i otkrivke (stijenske mase). Elektro-hidraulični bager, s utovarnom kašikom  kapaciteta 10 m3 i minimalne snage od 600 kW, u potpunosti zadovoljava sadašnje ali i buduće potrebe rudnika