Za pokretanje investicija u USK neophodna podrška lokalne zajednice

članovi Uprave Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH sa dr Elvedinom Grabovicom, generalnim direktorom JP EPBiH na čelu, zvaničnici Vlade Unsko-sanskog kantona koje je predvodio Hamdija Lipovača, premijer USK i načelnici općina s područja kantona razgovarali su u sjedištu Vlade USK o planiranim projektima JP EPBiH na području USK, s posebnim akcentom na izgradnju hidroelektrane "Unac".

Za pokretanje investicija u USK neophodna podrška lokalne zajednice


 

članovi Uprave Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH sa dr Elvedinom Grabovicom, generalnim direktorom JP EPBiH na čelu,  zvaničnici Vlade Unsko-sanskog kantona koje je predvodio Hamdija Lipovača, premijer USK i načelnici općina s područja kantona  razgovarali su u sjedištu Vlade USK o planiranim projektima JP EPBiH na području USK, s posebnim akcentom na  izgradnju hidroelektrane "Unac".

JP EPBiH  je zainteresovana za izgradnju hidroelektrana "Vrhpolje" i "čaplje" na rijeci Sani, HE "Kljajići" na rijeci Sanici, HE "Unac" na rijeci Unac  i za proširenje HE "Una Kostela" petim agregatom. 
U toku su i intenzivne pripreme za izgradnju energetskih kapaciteta, korištenjem potencijala vjetra na dvije lokacije Medveđak i Bravsko/Klenovac.

Za planirane projekte JP EPBiH neophodna je podrška Vlade Kantona i lokalne zajednice.

Tokom sastanka ukazano je na potrebu zajedničkog djelovanja kada je u pitanju planiranje i realizacija investicija. "Namjera kantonalne vlasti je da učini najbolje za svoje građane, a JP EPBiH započne gradnju planiranih objekata. Mi nismo protiv izgradnje HE "Unac",  kazao je ovom prilikom premijer USK

Generalni direktor JP EPBiH je istakao da nova Uprava želi pokrenuti projekat izgradnje HE "Unac" s mrtve tačke,  jer vrijeme prolazi. "Iz tog razloga zajednički pristup i stalna komunikacija s lokalnom zajednicom je najbolji put za prevazilaženje postojećih prepreka i početak realizacije planova" kazao je direktor Grabovica

Zaključak je da lokalnu zajednicu treba kontinuirano informirati o značaju izgradnje HE  "Unac" i drugih elektroenergetskih objekata na ovom području kroz stalni uvid u benefite koje planirane investicije imaju za lokalna područja - zapošljavanje lokalnog stanovništva, stalni prihod općinama kroz nadoknade propisane zakonom procijenjen na oko 5, 3 miliona KM na godišnjem nivou, energetsku neovisnost USK te stabilnost elektroenergetskog sistema kroz sigurnije i kvalitetnije napajanje električnom energijom.