Implementacija SAP sistema u završnoj fazi

četvrti sastanak Upravljačkog odbora projekta „Proširenje (Roll-out) SAP informacionog sistema za upravljanje finansijama FMIS - Financial Management Information System“ sa dr Elvedinom Grabovicom, generalnim direktorom JP EP BiH na čelu, održan je 18.4.2012. godine u Direkciji JP Elektroprivreda BiH.Voditelj projekta u ime JP EPBiH Edin Mujagić, izvršni direktor za ekonomske poslove i Mirko Slovjak voditelj projekta iz vodeće regionalne konzalting kompanije za SAP rješenja b4b d.o.o. Zagreb, upoznali su članove Upravljačkog odbora sa završenim i predstojećim aktivnostima u realizaciji SAP-a.

Implementacija  SAP  sistema u završnoj  fazi

 

 

četvrti  sastanak  Upravljačkog odbora projekta „Proširenje (Roll-out) SAP informacionog sistema za upravljanje finansijama FMIS -  Financial Management Information System“  sa dr Elvedinom Grabovicom, generalnim direktorom  JP EP BiH na čelu, održan je  18.4.2012. godine u Direkciji JP Elektroprivreda BiH.

Voditelj projekta u ime JP EPBiH Edin Mujagić, izvršni direktor za ekonomske poslove i Mirko Slovjak voditelj projekta iz vodeće regionalne konzalting kompanije za SAP rješenja b4b d.o.o. Zagreb, upoznali su članove Upravljačkog odbora sa završenim i predstojećim aktivnostima u realizaciji SAP-a.

Do sada su uspješno realizovane poslovne odluke  koje podrazumijevaju implementaciju organizacijske strukture cijele  JP EPBiH u SAP-u, optimizaciju žiro računa, upravljanje skladištima u HEN-u i restoranima u proizvodnim organizacionim dijelovima. Definisana je i implementirana struktura profitnih centara za cijelu  JP EPBiH.  U fazi realizacije koja se po terminu planu završava 30.04.2012. godine, u svim  podružnicama su uspješno testirani  pojedinačni procesi obuhvaćeni  FMIS Roll-out projektom, kao i integracijska testiranja za procese unutar SAP sistema i sistema koji se integrišu sa SAP-om.  Takođe, sva korisnička dokumentacija je revidirana i ažurirana.

Nakon što se izvrši predloženo revidiranje broja korisnika, pristupit će se njihovoj  edukaciji. Po okončanju edukacije u koju će biti uključeni članovi projektnog tima koji su do sada učestvovali u projektnim aktivnostima, počet će i ostale pripremne aktivnosti za prelazak u fazu Produkcije. U ovoj fazi planirana je simulacija prelaska u Produkciju kako bi se  uvidjeli mogući nedostaci i izvršila adekvatna priprema za fazu Produkcije.

Prema terminskom planu FMIS sistem za cijelu EP BiH postat će produktivan 01. jula. 2012. godine

Proširenje SAP-a na organizacijske jedinice koje do sada nisu bile obuhvaćene implementacijom FMIS projekta, počelo je u oktobru ove godine. Osim proširenja projekta na ostale podružnice JP EPBiH,  cilj je da se u ovim dijelovima kompanije uvede isti opseg funkcionalnosti kao u Direkciji i "Elektrodistribuciji"  Sarajevo u kojima se SAP nakon okončanja pilot projekta već koristi u poslovnim procesima upravaljanja finansijama (FMIS).

Organizacijske jedinice koje su obuhvaćene projektom su: "Elektrodistribucija" Bihać, "Elektrodistribucija"  Zenica, "Elektrodistribucija" Tuzla, "Elektrodistribucija" Mostar, Hidroelektrane na Neretvi,Termoelektrana "Tuzla"  i Termoelektrana "Kakanj".