Humaniji rad u Rudniku „Zenica“ – od danas bez upotrebe eksploziva u jamama!

U „Staroj jami“ Rudnika mrkog uglja „Zenica“ na dubini od 400 metara, puštena je u rad mašina za izradu jamskih prostorija. Mašinu, koja je nabavljena sredstvima JP Elektroprivreda BiH, u rad je pustio dr Elvedin Grabovica generalni direktor JP EPBiH. Mašina za izradu jamskih prostorija omogućit će mehanizovanu izradu rudarskih jamskih prostorija, umjesto do sada korištene metode ručne izrade s miniranjem i ručnim utovarom uglja. Očekivani efekti ulaganja su povećanje produktivnosti, kontinuitet izrade jamskih prostorija, te značajno unaprijeđenje humanizacije rada u RMU „Zenica“.

Humaniji rad u  Rudniku „Zenica“ – od danas bez upotrebe eksploziva u jamama!

 

U  „Staroj jami“  Rudnika mrkog uglja „Zenica“ na dubini od 400 metara, puštena je u rad mašina za izradu jamskih prostorija. Mašinu, koja je nabavljena sredstvima JP Elektroprivreda BiH, u rad je pustio dr Elvedin Grabovica generalni direktor JP EPBiH.

Mašina za izradu jamskih prostorija omogućit će mehanizovanu izradu rudarskih jamskih prostorija, umjesto do sada korištene metode ručne izrade s miniranjem i ručnim utovarom uglja. Očekivani efekti ulaganja su povećanje produktivnosti,  kontinuitet izrade jamskih prostorija, te značajno unaprijeđenje humanizacije rada u RMU „Zenica“.

Na ovaj način eliminisat će se  upotreba  opasnih eksplozivnih  sredstava   te izbjeći   fizički  poslovi-  bušenje, miniranje i utovar.

Esad čivić, direktor RMU "Zenica" je istakao da  je nabavka mašine za mehanizovanu izradu prostorija najznačajinija investicija za RMU „Zenica“ od rata koja će doprinijeti povećanju produktivnosti rudnika i humanizirati rad zeničkih rudara. "Nabavkom mašine povećava se produktivnost rudnika. Mjesečno ćemo proizvoditi za dvije do tri hiljade tona uglja više u odnosu na dosadašnju proizvodnju, a što znači i povećanje prihoda za RMU "Zenica", kazao je direktor  čivić.

U nabavku dvije mašine za izradu jamskih prostorija u jamama "Raspotočje"  i "Stara jama" RMU "Zenica" , JP EPBiH je investirala  2,5 miliona KM. 

Odlukom o dokapitalizaciji JP Elektroprivreda BiH u RMU „Zenica“  uložit će ukupno  25,5 miliona KM.  Dr Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBIH je istakao da je vrijednost do sada potpisanih ugovora 11 miliona KM te da će Elektroprivreda BiH u  narednom periodu uložiti još šest miliona KM u RMU „Zenica“. „Od rudnika očekujemo ispunjenje njihovih obaveza,  a to su bolji uslovi  rada i njegova humanizaciju , povećanje proizvodnje, smanjenje troškova i pozitivno poslovanje rudnika koji su u sastavu Koncerna EPBiH do kraja 2014.godine. “, naglasio je dr Grabovica. 

Ugovor o nabavci, montiranju, testiranju i puštanju u probni rad dvije mašine za izradu jamskih prostorija poprečnog profila  od 8 do 14 m², od kojih je prva krajem prošle godine puštena u rad u jami „Raspotočje“ ,  potpisan je 07.jula 2011. godine s kompanijom  REMAG S.A., Katowice iz  Poljske. 

Mašina se sastoji od jednog radnog organa u obliku poluge na čijem kraju se nalazi glava za rezanje koja se pomoću hidrauličnog sistema može pomjerati u svim pravcima, jedan je od značajnih koraka unaprijeđenja uslova rada u RMU“Zenica“ , finansiran iz sredstava za dokapitalizaciju rudnika uglja koji posluju u sastavu Koncerna  EPBiH.