RMU „Kakanj“ dobio okolinske dozvole za proizvodnju i preradu uglja

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo je okolišne dozvole Rudniku mrkog uglja „Kakanj“ za pogone: „Haljinići“, Površinski kop „Vrtlište“ i „Separacija“. U ova tri pogona godišnje se proizvodi 1,2 miliona tona uglja. Rješenjima o okolišnim dozvolama potvrđeno je da su pogoni ekološki prihvatljiv i da se tehničko tehnološkim postupcima eksploatacije, čišćenja, klasiranja i miješenja uglja neće ugrožavati okoliš, te da se primjenjuju i poštuju utvrđene granične zakonske vrijednosti za emisije štetnih i otpadnih materija u zrak, vodu i tlo i drugih negativnih uticaja.


RMU „Kakanj“ dobio okolinske dozvole za proizvodnju i preradu uglja


 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo je okolišne dozvole Rudniku mrkog uglja „Kakanj“ za pogone: „Haljinići“, Površinski kop „Vrtlište“ i „Separacija“. U ova  tri pogona   godišnje se proizvodi 1,2 miliona tona uglja.

Rješenjima o okolišnim dozvolama potvrđeno je da su pogoni ekološki prihvatljiv i da se tehničko tehnološkim postupcima eksploatacije, čišćenja, klasiranja i miješenja uglja neće ugrožavati okoliš, te da se primjenjuju i poštuju utvrđene granične zakonske vrijednosti za emisije štetnih i otpadnih materija u zrak, vodu i tlo i drugih negativnih uticaja. U sva tri rješenja sadržano je više od 50 različiti aktivnosti i mjera koje se svakodnevno prate i primjenjuju u interesu spriječavanja prekoračenja dozvoljenih emisija.

Okolišne dozvole rezultat su stručnog i timskog rada u RMU „Kakanj“, zahvaljujući kojem je proveden niz usaglašavanja tehnoloških postupaka sa zakonskim propisima i zahtjevima stanovništva. U interesu prihvatljivog okolinskog razvoja za sve zainteresirane subjekte, uvaženi svi zahtjevi lokalne zajednice koje je Općina Kakanj dostavila Federalnom ministarstvu za okoliš i turizam i Radne grupe za praćenje ekološke kvalitete življenja stanovnika Kaknja.

Usklađivanje tehničko tehnološkog procesa eksploatacije i prerade uglja prema uvjetima za izdavanje ekoloških dozvola inicirano je prije četiri godine.U tom periodu RMU „Kakanj“ započeo je i s uvođenjem integralnog sistema upravljanja kvalitetom i okolinskim upravljanjem prema standardima ISO 9001 i ISO 14001. Implementiranjem ovih standarda Rudnik „Kakanj“ je postao prvi rudnik u Federaciji BiH sa certifikatima kvalitata i okolinskog upravljanja.