Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda RS – Razgovori o zajedničkim investicijama

U Sarajevu je 25.maja 2012. godine održan prvi zajednički sastanak uprava JP Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede RS na kojoj je razgovarano o temama od zajedničkog interesa i modalitetima za uspostavu i unapređenje međusobne saradnje.Posebno je istaknuta potreba za zajedničkim nastupom u aktivnostima na obezbjeđenju sredstava za realizaciju kapitalnih ulaganja u elektroenergetske objekte.

Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda RS – Razgovori o zajedničkim investicijama


 

U Sarajevu je 25.maja 2012. godine održan prvi zajednički sastanak uprava JP Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede RS na kojoj je razgovarano o temama od zajedničkog interesa i modalitetima za uspostavu i unapređenje međusobne saradnje.

Posebno je istaknuta potreba za zajedničkim nastupom u aktivnostima na obezbjeđenju sredstava za realizaciju kapitalnih ulaganja u elektroenergetske objekte.

Pokrenuta je inicijativa zajedničkog nastupa sve tri elektroprivredne kompanije sa područja BiH u pregovorima sa Evropskom investicijskom bankom za proširenje kreditnog okvira za nastavak finansiranja projekata iz oblasti distribucije.

Uprave JP Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede RS su dogovorile formiranje zajedničkog tima koji će inicirati izmjene i dopune zakona na nivou BiH, tokom čije primjene je uočena neophodnost usklađivanja pojedinih odredbi sa specifičnostima poslovanja u ovoj privrednoj djelatnosti (Zakon o javnim nabavkama, Zakon o PDV-u i drugi propisi)

Dogovoren je nastavak aktivnosti na definiranju novih mjesta "razmjene" električne energije između dvije elektroprivrede, koja bi mogla doprinijeti smanjenju tehničkih gubitaka, uspostavi rezervnog napajanja, kao i elektrifikaciji područja udaljenih od distributivne mreže nadležne elektroprivrede.

Sastanak uprava ove dvije kompanije kao i prethodno održan sastanak uprava JP Elektroprivreda BiH i Elektroprivrede HZHB je nastavak težnji za zajedničkim istupanjem elektroprivrednih kompanija koje djeluju na području Bosne i Hercegovine, a u cilju stvaranja što boljih uslova za uspješno funkcionisanje i izvršavanje obaveza prema kupcima električne energije.