Pušten u rad Blok 6 u TE "Kakanj" - Investicija vrijedna 94,4 miliona KM

Nermin Nikšić, predsjednik Vlade FBiH pustio je u rad revitalizirani Blok 6 u Termoelektrani "Kakanj" snage 110 MW, za šta je JP Elektroprivreda BiH izdvojila 94,4 miliona KM vlastitih sredstava. Premijer Nikšić je u obraćanju prisutnim zvanicama naglasio da se ovom investicijom potvrđuje stav Vlade i Uprave EPBiH da se mora prekinuti višegodišnja praksa pričanja o investicijama u milijardama, ali bez realizacije. Ovo je najbolji dokaz da smo prestali s praksom priče i prešli na djela, kazao je.

Pušten u rad Blok 6 u TE "Kakanj" - Investicija vrijedna 94,4 miliona KM


 

Nermin Nikšić, predsjednik  Vlade FBiH  pustio je u rad revitalizirani Blok 6 u Termoelektrani "Kakanj" snage 110 MW,  za šta je JP Elektroprivreda BiH izdvojila 94,4 miliona KM vlastitih sredstava. Premijer Nikšić je u obraćanju prisutnim zvanicama naglasio  da se ovom investicijom potvrđuje stav Vlade i Uprave EPBiH da se mora prekinuti višegodišnja praksa pričanja o investicijama u milijardama, ali bez realizacije. Ovo je najbolji dokaz da smo prestali s praksom priče i prešli na djela, kazao je.

Ulazak u pogon Bloka 6, najveće investicije u FBiH u 2011. godini , omogućit će TE "Kakanj" proizvodnju 600 miliona kWh električne energije  na  godišnjem nivou, a rudnicima za ovu proizvodnju, isporuku više od 500 hiljada tona uglja na godišnjem nivou.

Radni vijek Bloka 6 koji je prethodno bio u funkciji  35 godina, revitalizacijom je produžen za dodatnih  15 godina, čime je poboljšana  pogonska spremnost, povećan stepen korisnog djelovanja i smanjena emisija polutanata.

"Osim Bloka 6 u TE "Kakanj", do kraja godine planiramo završiti i revitalizaciju Bloka 6 u TE "Tuzla" tako da  samo u projekte revitalizacije uložili oko 220 miliona KM. To  je samo polovina od ukupnih investicija  JP EPBiH.  U rudnicima uglja koji su u sastavu Koncerna EPBiH, realizovali smo 60 miliona KM investicija dok je više od 90 miliona KM u fazi realizacije",  istakao je dr Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBIH na svečanosti u povodu puštanja u rad Bloka 6.

Dr Grabovica je govorio  poslovnim rezultatima  JP EPBiH istakavši da je i pored svih investicija kompanija u prva četiri mjeseca ove godine  ostvarila dobit od  cca 4 miliona KM. 

"U 2014. planiramo početak gradnje Bloka 7 u TE "Tuzla". Za realizaciju ove za FBiH jedne od najznačajnijih investicija,  potrebni su nam partneri. U narednom periodu raspisat ćemo  javni poziv za iskazivanje spremnosti  za  zajedničko ulaganje. , rekao je ovom prilikom generalni direktor JP EPBiH.

Erdal Trhulj, ministar energije, industrije i rudarstva u Vladi FBiH istakao je važnost učešća domaćih kompanija u realizaciji projekta  i istakao podršku resornog ministarstva planiranim investicijama JP EPBiH.
Hasan čaušević, direktor TE "Kakanj" i project manager revitalizacije Bloka 6 istakao je da je u toku realizacije projekta na demontaži i montaži opreme, puštanju u rad, povremeno ili tokom cijelog procesa rada bilo angažovano oko 3500  osoba, a indirektno vise od 7000  na projektovanju, izradi opreme, transportu, špediterskim uslugama, cariskim i drugim administrativnim poslovima. 

Uz inostrane, u  realizaciji projekta učestvovala  je  61   kompanija iz  Bosne i Hercegovine.