U rad pušten remontovani bager SRs 402

Nermin Nikšić, predsjednik Vlade FBiH, dr Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH i Rešad Husagić direktor RU "Kreka" pustili su na platou Rudnika „Dubrave“ u rad remontovani bager SRs 402 15/1,5 U generalni remont bagera uloženo je 4.705.764,45 KM ( bez PDV-a) a finansiran je sredstvima JP EPBiH, u okviru procesa dokapitalizacije rudnika koji su u sastavu Koncerna EPBiH.

U rad pušten remontovani bager SRs 402


 

Nermin Nikšić, predsjednik Vlade FBiH, dr Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH i Rešad Husagić direktor RU "Kreka" pustili su na platou Rudnika „Dubrave“ u rad remontovani bager SRs 402 15/1,5
                                                                                         
U generalni remont bagera uloženo je 4.705.764,45 KM ( bez PDV-a) a finansiran je sredstvima JP EPBiH, u okviru procesa  dokapitalizacije rudnika koji su u sastavu Koncerna EPBiH.

Nermin Nikšić, premijer FBiH istakao je značaj ulaganja JP EPBiH u rudnike i naglasio da će Vlada FBiH zajedno sa JP EPBiH nastaviti sa aktivnostima u realizaciji programa dokapitalizacije rudnika  u cilju njihove dalje modernizacije, humnizacije rada i povećanje produktivnosti. Ovom prilikom premijer je komoratima RU "Kreka" čestitao na iskopanoj milionitoj toni uglja.

Puštanjem u rad bagera SRs 402 15/1,5 Javno preduzeće Elektroprivreda BiH ukupno je u RU "Kreka" investirala cca 19 miliona KM od planiranih 53, 6 miliona KM,  rekao je dr Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH. "Remont bagera SRs 402 omogućit će RU "Kreka" uspješnije  ostvarivanje planskih rezultata, povećanje produktivnosti i humanizaciju rada. U rudnike koji su u sastavu Koncerna EPBiH ukupno će biti investirano 204 miliona KM. U proceduri su nabavke u vrijednosti cca 70 miliona KM, ali ono sa čim smo suočeni i na šta objektivno ne možemo uticati jeste sporost u realizaciji naših planova iz procedura Zakona o javnim nabavkama."  naglasio  je ovom prilikom dr Grabovica.
                   

Remontovani bager ostvarivat će prosječnu proizvodnju od 800m3 čvrste mase po satu, čime će se povećati ostavrivanje planskih zadataka na proizvodnji otkrivke.

Na bageru SRs 402 15/1,5 uveden je novi upravljačko informacioni sistem, čime će se povećati stabilnost proizvodih planova, ali i stepen zaštite na radu .Ovo je ujedno jedini bager u Rudnicima uglja „Kreka“ koji ima novi upavljačko informacioni sistem.