Energa 2012 – Iskustva, istraživanja i nova dostignuća iz oblasti energetike

Na Konferenciji Energa 2012, pratećem stručnom sadržaju Međunarodnog sajma energije, industrije i rudarstva, u okviru sesije Energetske politike o temi Poslovna politika i strateški ciljevi JP Elektroprivreda BiH (Plan poslovanja 2012-2014) govorio je dr Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH. Dr Grabovica je apostrofirao tri ključna izazova koji se nalaze pred JP EPBiH - pokretanje gradnje novih proizvodnih kapaciteta, reorganizacija u skladu sa direktivama EU te prestruktuiranje i modernizacija rudnika i JP EPBiH. Prisutne na Međunarodnoj konferenciji Energa 2012 direktor JP EPBiH je upoznao i sa mogućnostima investiranja u razvojne projekte JP EPBiH putem modela projektnog partnerstva.

Energa 2012 – Iskustva,  istraživanja i nova dostignuća iz oblasti energetike

 

Na Konferenciji Energa 2012, pratećem stručnom sadržaju Međunarodnog sajma energije, industrije i rudarstva, u okviru sesije Energetske politike o temi Poslovna politika i strateški ciljevi JP Elektroprivreda BiH (Plan poslovanja 2012-2014) govorio je dr Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH.  
Dr Grabovica je apostrofirao tri ključna izazova koji se nalaze pred JP EPBiH - pokretanje gradnje novih proizvodnih kapaciteta, reorganizacija u skladu sa direktivama EU te prestruktuiranje i modernizacija rudnika i JP EPBiH. 
Prisutne na Međunarodnoj konferenciji Energa 2012 direktor JP EPBiH je upoznao  i sa mogućnostima  investiranja u razvojne projekte JP EPBiH putem modela projektnog partnerstva.
Cilj kompanije je intenzivirati ulaganja u nove elektroenergetske kapacitete.  Planirani iznos  ulaganja je cca 800 miliona KM. Osim planiranih ulaganja u nove EEO,  JP EPBiH intenzivno ulaže u prestruktuiranje i modernizaciju rudnika.  U rudnike uglja koji su u sastavu Koncerna EPBiH, planirano je ulaganje u iznosu 204  miliona KM.  Do sada je uloženo cca 60 miliona KM, a u proceduri su nabavke u vrijednosti cca 70 miliona KM. Problem sa kojim se menadžment kompanije suočava i na šta se objektivno ne može uticati jeste sporost u realizaciji Zakona o javnim nabavkama rečeno je ovom prilikom.
U okviru iste sesije,  Mr Amil Kamenica, izvršni direktor za kapitalne investicije predstavio je prioritetne razvojne projekte JP EPBiH. Planom poslovanja JP EPBiH 2012 – 2014 godina  predviđen  je početak gradnje 11 novih elektroenergetskih objekata od kojih bi dva u ovom planskom periodu trebalo da budu puštena u rad. Tokom prezentacije posebnu pažnju  prisutnih izazvalo je predstavljanje projekta Blok 7 TE "Tuzla", vrijednosti 1,647 milijardi KM, a čija bi gradnja trebalo da počne  2014.godine.
U okviru sesije Energetski menadžment i energetska efikasnosti, o trenutnoj situaciji, aktivnostima i projekcijama u pogledu energetske efikasnosti u JP EPBiH do 2030. godine  govorio je dr Anes Kazagić, vodeći stručni saradnik za razvoj proizvodnih EEO dok je mr  Samir Avdaković, vodeći stručni saradnik za razvoj distributivnih EEO prezentirao dugoročne prognoze potrošnje električne energije u JP EPBiH.
Na sesiji posvećenoj obnovljivim izvorima energije i kogeneraciji rezultate mjerenja vjetropotencijala i potencijala solarnog zračenja na lokacijama u BiH, prezentirale su mr Alma Ademović, stručni saradnik za razvoj proizvodnih EEO i Elma Turković, stručni saradnika za razvoj proizvodnih EEO.
Konferencija Energa 2012 koja je od 7. do 8. juna ove godine okupila stručnjake  iz prakse, vladinih institucija, nevladinih asocijacija i organizacija, bh. istraživačko razvojnih i obrazovnih institucija bila je prilika da se  prezentiraju  istraživanja, rezultati, iskustva i dostignuća u oblasti  energetike.