Humanost na djelu: Nove količine krvi za Kantonalnu bolnicu Zenica

Sekcija dobrovoljnih davalaca krvi JP Elektroprivreda BiH organizovala je 15. juna 2012. godine u Zavidovićima akciju darivanja krvi za potrebe Kantonalne bolnice Zenica. Krv je darovalo 43 dobrovoljnih davalaca iz podružnica elektrodistribucija: Sarajevo, Zenica, Travnik, Zavidovići i Tešanj kao i proizvodnih dijelova - HE na „Neretvi“ i TE „Tuzla“ te Direkcije JP EPBiH.

Humanost na djelu:  Nove količine krvi za Kantonalnu bolnicu Zenica

 

Sekcija dobrovoljnih davalaca krvi JP Elektroprivreda BiH organizovala je 15. juna 2012. godine u Zavidovićima akciju darivanja krvi za potrebe Kantonalne bolnice Zenica. 

Krv je darovalo 43 dobrovoljnih davalaca iz podružnica elektrodistribucija: Sarajevo, Zenica, Travnik, Zavidovići i Tešanj kao i proizvodnih dijelova - HE na „Neretvi“ i TE  „Tuzla“  te  Direkcije JP EPBiH.
Dan poslije, u Gračanici je u povodu Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Crveni križ  Federacije BiH Senadu Graciću uposleniku  TE  " Tuzla"  dodijelio priznaje za 50. po redu dobrovoljno darivanje krvi.

Aktivisti Sekcije su dobitnici mnogobrojnih domaćih i međunarodnih priznanja.

Vođeni motom“Krv čeka pacijenta” 600 aktivnih članova sekcija dobrovoljnih davalaca iz svih podružnica Elektroprivrede BiH, najmanje tri puta godišnje daruje krv. 
Sekcija dobrovoljnih davalaca  krvi Elektroprivrede BiH među najbrojnijim je u Federaciji Bosne i Hercegovine. Osim redovitog darivanja krvi, veliki je broj aktivista koji se odazivaju na apele za pomoć bez obzira na planska darivanja.

U sekcijama su zastupljene sve strukture zaposlenih, veliki je broj žena koje su krv darivale više od 50 puta i, što je posebno bitno, sve je više mladih koji se aktivno uključuju.
Predsjednik Sekcije Zdenko Benković, dugogodišnji dobrovoljni davalac  krvi iz Termoelektrane "Tuzla", naglašava da je JP Elektroprivreda BiH kompanija koja je već  niz godina prepoznatljiva po ovim humanim akcijama, dodajući da je spremnost ovih ljudi da u svakom trenutku darivanjem krvi spase nečiji život nemjerljiva. 
Dobrovoljni davaoci  krvi temelj su održavanja potrebnih zaliha krvi.

Najbrojniji dobrovoljni  davaoci  krvi su iz podružnica - Termoelektrana "Tuzla", Hidroelektrane na "Neretvi" i Termoelektrana "Kakanj" od kojih su neki krv darovali po 80, 90 i više od 100 puta.

Rekorder u darivanju krvi je  Rizah Karić iz podružnice Elektrodistribucije "Sarajevo" koji je krv do sada darivao 156 puta. Husein Manjušak je krv darovao 96 puta, Zijad Duhović 56 puta i mnogi drugi.