Od Nezuka do Potočara u spomen nevinim žrtvama

Više od 7.000 učesnika ovogodišnjeg"Marša mira" krenulo je 8. jula 2012. godine iz Nezuka kod Sapne ka Srebrenici kako bi, pješačeći stazom dugom oko 120 kilometara, oživjeli sjećanje na kolonu smrti koja se u julu 1995. godine iz Srebrenice probijala prema ovom selu.

Od Nezuka do Potočara u spomen nevinim žrtvama

 

Više od  7.000 učesnika ovogodišnjeg"Marša mira" krenulo je 8. jula 2012. godine  iz Nezuka kod Sapne ka Srebrenici kako bi, pješačeći stazom dugom oko 120 kilometara, oživjeli  sjećanje na kolonu smrti koja se u julu 1995. godine iz Srebrenice probijala prema ovom selu. 

Među preživjelim učesnicima proboja, Bosancima i Hercegovcima  iz zemlje i inostranstva  i  brojnim stranim državljanima koji su na ovaj način željeli da odaju počast žrtvama najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, bili su  i uposlenici "Elektrodistribucije Tuzla" - Enver Durmić, Senad Hasanović, Nasir Zildžić, Ejub Mašić, Hazim Kurtić, Besim Šahbegović i Muharem Alić te Ševal Alagić iz Termoelektrane "Kakanj",  predstavnik Jedinstvene organizacije boraca ove podružnice.
Krećući se ka Potočarima, učesnici marša su obišli stratišta gdje su vršene masovne egzekucije Srebreničana i brojne masovne grobnice.

U Memorijalnom centru Potočari  11. jula 2012. godine,  ukopano je  520 žrtava genocida u Srebrenici. Među žrtvama koje su ukopane, najmlađi su petorica dječaka  koji su imali samo 15 godina kada su ubijeni.

S ovim ukopom, u Memorijalnom centru ukupno je sahranjeno 5.657 žrtava masovnog ubijanja čiji posmrtni ostaci su, nakon ekshumacija tokom proteklih godina, identificirani. Svaka deveta žrtva je mlada osoba, a svaki dvadeset  peti ubijeni muškarac je stariji  od 65 godina.