JP EPBiH: Aneks Ugovora za projekat vrijedan 125 miliona KM

Dr Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH i Amer Zagorčić, ministar privrede u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona potpisali su 16. Jula 2012. godine u Mostaru, Aneks Ugovora o koncesiji za Vjetropark "Podveležje" . Vrijednost projekta je 125 miliona KM. Izgradnja Vjetroparka" Podveležje" sa 16 vjetroagregata ukupne snage 32-48 MW i mogućom godišnjom proizvodnjom električne energije od 75 do 100 GWh planirana je na području Podveležja na mikrolokacijama Mali Grad i Svetigora.

Dr Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH i Amer Zagorčić, ministar privrede u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona potpisali su 16. Jula 2012. godine u Mostaru,  Aneks Ugovora o koncesiji za Vjetropark "Podveležje" .  Vrijednost projekta je 125 miliona KM.

Izgradnja Vjetroparka" Podveležje" sa 16 vjetroagregata ukupne snage 32-48 MW i mogućom godišnjom proizvodnjom električne energije od 75 do 100 GWh planirana je na području Podveležja na mikrolokacijama Mali Grad i Svetigora.

Prilikom potpisivanja Aneksa Ugovora, dr Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH je istakao značaj ovog projekta za razvoj lokalne zajednice, kroz pokretanje radova, zapošljavanje građevinske operative, razvoj putne infrastrukture i dr. Realizacijom ovog projekta, JP Elektroprivreda BiH prati svjetske trendove korištenja obnovljivih izvora u svrhu proizvodnje električne energije, što je imperativ modernih i velikih kompanija.
  
JP Elektroprivreda BiH je dobila koncesiju na 30 godina, sa mogućnošću produženja, a sastavni dio Ugovora su  Terminski plan realizacije projekta i Studija o ekonomskoj opravdanosti.


Aneks Ugovora o koncesiji za VE "Podveležje" podrazumijeva inovirani Terminski plan realizacije projekta, a u cilju smanjivanja mogućih rizika i otklanjanja eventualnih barijera za realizaciju VE "Podveležje".


Izmjena postojećih rokova za realizaciju Faze I i Faze II Projekta VE "Podveležje" uzrokovana je kašnjenjem u realizaciji procedura koje su u nadležnosti Elektroprijenosa BiH i Nezavisnog operatora sistema (Uslovi za priključenje VE "Podveležje" na 110 kV elektro-mrežu, definisanje Projektnog zadatka, saglasnost  za autora Elaborata za priključenje VE "Podveležje" i izgradnja nove 110 kV trafostanice),  a na što JP EPBiH ne može uticati.

JP Elektroprivreda BiH je 24.11.2011.godine, uputila Ministarstvu privrede/gospodarstva, koje u potpisanom Ugovoru o koncesiji zastupa Vladu Harcegovačko-neretvanskog kantona, obrazloženje i prezentirala aktuelni status implementacije Projekta, te argumentovala otežavajuće okolnosti.


Predstavnici Ministarsva privrede HNK i JP Elektroprivreda BiH  razmotrili su sve objektivne okolnosti i predložili Aneks Ugovora o koncesiji za VE "Podveležje" sa ciljem omogućavanja daljeg progresa u implementaciji planiranih aktivnosti Projektnog tima JP Elektroprivreda BiH u pripremi i izgradnji vjetroelektrane sa 16 vjetroagregata na platou Podveležje čime su određeni novi rokovi za realizaciju projekta.

“Krajnji rok za završetak Faze I Projekta je 31.12.2012. godine, a krajnji rok za završetak Faze II, je 31.12.2014. godine”