Objavljen Javni poziv za izgradnju Bloka 7 TE "Tuzla"

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH objavila je Javni poziv za pretkvalifikaciju za izbor Projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekat izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane "Tuzla"

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH objavila je Javni poziv za pretkvalifikaciju za izbor Projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekat  izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane "Tuzla"

Osnovni principi za izbor Projektnog partnera:

- Izborom projektnog partnera prirodni resursi ostaju u vlasništvu Federacije BiH i ne mogu biti predmet privatizacije kroz zajedničko ulaganje.

- Vlada FBiH podržava sklapanje dugoročnih ugovora o snabdijevanju putem kojih će biti garantovana sirovinska osnova za dugoročno funkcionisanje Bloka 7.

- Privredno društvo će biti formirano i vodiće pripremu, izgradnju i eksploataciju izgrađenog objekta i biti vlasnik nad objektom.

- Vlasnička struktura privrednog društva je predmet pregovora i modela partnerstva, odgovaraće udjelima partnera, s tim da JP EPBiH ne može imati manjinski udio tokom cijelog trajanja Ugovor o partnerstvu.

- JP EPBiH će dogovoriti Ugovor o partnerstvu na principu koji će  obezbijediti partnerima da učestvuju u upravljanju privrednim  društvom kroz predstavnike u Upravi i Nadzornom odboru. Primjena konsenzusa je preferirani metod za donošenje ključnih odluka

- Izgrađeni objekat TE „Tuzla” Blok 7 i/ili dio proizvedene energije iz objekta je garancija za finansijske institucije.

- Vlada FBiH će razmotriti obezbjeđivanje garancija za finansiranje projekta. Potrebne garancije će biti razmatrane nakon  definisanja finansijskog strukturiranja projekta.

-  Partneri će se dogovoriti oko raspodjele prava na snagu i energiju proizvedenu iz TE „Tuzla” Blok 7.

- Zajedničko vlasništvo nad osnovanim privrednim društvom se  ograničava na određeni vremenski period, nakon čega se očekuje da JP EPBiH preuzme 100% vlasništva. Izlaz iz partnerstva će biti dogovoren i činiće dio Ugovora o partnerstvu


Izbor Projektnog Partnera  će se izvršiti na osnovu međunarodnog otvorenog javnog tendera  koji će se odvijati  u dvije faze:


 I faza  - Pretkvalifikacija u okviru koje se utvrđuje lista  kvalificiranih  kandidata.
 II faza - Prikupljanje ponuda od kvalificiranih kandidata u okviru kojih se bira najpovoljniji ponuđač – projektni partner.


Kvalifikacioni kriteriji za učešće u II fazi postupka su:
 
Da je kandidat u zadnjih  pet  godina profesionalno osposobljen da se bavi jednom ili više od   navedenih djelatnosti: proizvodnja električne energije, prijenos električne energije, distribucija električne energije, trgovina ili snabdijevanje električnom energijom, proizvodnja opreme za termoenergetske objekte na ugalj,  izgradnja termoenergetskih objekata na ugalj, finansijsko investiranje
  ili, ako je kandidat konzorcij, lider konzorcija mora biti kompanija koja se u zadnjih 5 pet    godina bavi  jednom ili više navedenih djelatnosti.
 
- Da je kandidat ostvario prihod iz relevantne djelatnosti u posljednje tri godine u iznosu minimalno 1500 miliona EUR-a godišnje ili ako je kandidat Konzorcij tada lider Konzorcija mora ostvariti prihod iz relevantne djelatnosti u posljednje tri godine u iznosu od minimalno 800 miliona EUR-a godišnje.

- Da je ostvario pozitivan kumulativan rezultat poslovanja u posljednje 3 tri  godine.

- Da ima u vlasništvu/suvlasništvu jedan ili više proizvodnih elektroenergetskih  objekata, od kojih je minimalno jedan termoenergetski objekat instalirane snage 400 MW ili više, ili da je proizveo i isporučio glavnu opremu ili izgradio ili upravlja/održava minimalno jedan termoenergetski objekat instalisane snage 400 MW ili više u posljednjih sedam godina, ili da je finansirao  izgradnju jednog ili više objekata slične složenosti ili vrijednosti.

- Da prihvata principe projektnog partnerstva.

-  Da prihvata investicionu i okolinsku dokumentaciju koju je izradila JP EPBiH  na nivou Feasibility   Study, kao polaznu osnovu za dalji razvoj zajedničkog  projekta.

-  Dokazivanje finansijske snage Podnosioca prijave/Kandidata neophodne za finansiranje implementacije Projekta biti će predmetom Tenderske dokumentacije  (II faza izbora projektnog Partnera), a zavisit će od  predloženog modela partnerstva od strane kandidata.

Javni poziv za pretkvalifikaciju dostupan je u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine broj 59 od 31.07.2012. godine i web stranici JP EPBiH - XA href=""http://www.elektroprivreda.ba"">www.elektroprivreda.ba.

Poziv će također biti objavljen u relevantnim međunarodnim i domaćim dnevnim listovima.

Rok za dostavu Prijave sačinjen  u skladu sa Pretkvalifikacionim dokumentom je 14.09.2012.g. do 11,00 sati.