Počeli s radom novi kamioni za transport uglja

Na Površinskom kopu „Vrtlište“ Rudnika mrkog uglja „Kakanj,, puštena su u rad četiri nova kiper kamiona za transport uglja na industrijskim saobraćajnicama Kopa.Vrijednost investicije JP Elektroprivreda BiH je 652.850 KM. Nabavka kamiona finansirana je iz sredstava dokapitalizacije rudnika uglja koji su u sastavu Koncerna.

Na Površinskom kopu „Vrtlište“ Rudnika mrkog uglja „Kakanj,, puštena su u rad  četiri nova kiper kamiona za transport uglja na industrijskim saobraćajnicama Kopa.

Vrijednost investicije JP Elektroprivreda BiH je 652.850 KM. Nabavka kamiona finansirana je iz sredstava dokapitalizacije rudnika uglja koji su u sastavu  Koncerna.
 
Transport uglja od radilišta do prijemnog bunkera na pretovarnom sistemu sada se odvija na dužini od šest kilometara u oba smjera. U povoljnim  uvjetima ova četiri kamiona, nosivosti 21,5 tona,  tokom jedne smjene mogu transportovati 860 tona uglja. Tokom jednog radnog dana, u dvije smjene, unutar Kopa se transportuje oko tri hiljade tona, tako da s novim kamionima, Rudnik „Kakanj“ na PK „Vrtlište“ može transportovati više od polovine iskopanih količina uglja.

Kamioni su nabavljeni postupkom javne nabavke, a garnatni rok u kojem se proizvođač obavezao servisirati eventualne kvarove je 25 mjeseci.