Obilježena 22. godišnjica rudarske nesreće

U znak sjećanja na 180 rudara koji su poginuli u teškoj rudarskoj nesreći prije 22 godine, rudari Rudnika ½Kreka½, članovi porodica poginulih rudara, predstavnici federalne, kantonalne, općinske vlasti, te brojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježje ispred trajno zatvorenog ulaza u jamu ½Dobrnja-jug½.

U znak sjećanja na 180 rudara koji su poginuli u teškoj rudarskoj nesreći prije  22 godine, rudari Rudnika ½Kreka½, članovi porodica poginulih rudara, predstavnici federalne, kantonalne, općinske vlasti, te brojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježje ispred trajno zatvorenog ulaza u jamu ½Dobrnja-jug½.

Tragedija u jami „Dobrnja“ u Mramoru najveća je rudarska nesreća koja se dogodila u BiH i na prostorima bivše Jugoslavije. Poginula je gotovo kompletna smjena rudara, čiji prosjek godina nije prelazio dvadeset sedam. Eksploziju u jami preživio je samo  Smail Imamović, koji je prvi položio cvijeće na spomen obilježje.

Iza 180 poginulih rudara ostalo je 365 - oro djece o kojima je Rudnik „Kreka“ godinama brinuo i još brine kroz Fond ""26. Avgust½. Fond pomaže u rješavanju stambenih pitanja porodica, stipendiranju djece, zapošljavanja, nabave udžbenika i školskog pribora, jednokratne pomoći i pruža druge vidove pomoći.