Novi pretovarni sistem, početak radova na otvaranju jame "Begići– Bištrani"

Na Površinskom kopu „Vrtlište“ RMU "Kakanj" 3.oktobra 2012. godine Nermin Nikšić, predsjednik Vlade FBiH i Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH pustili su u rad Sistem za prijem, pripremu, utovar i transport uglja koji je finansiran sredstvima RMU "Kakanj" i sredstvima JP Elektroprivreda BiH. Investicijom vrijednom 17,5 miliona KM uspostavljen je jedinstveni tehničko- tehnološki sistem pripreme, otkopavanja, prerade i transporta uglja koji će omogućiti smanjenje troškova transporta, a kapacitet ove tehnološke linije je prilagođen i povećavanju proizvodnje uglja.

Na Površinskom kopu „Vrtlište“ RMU "Kakanj" 3.oktobra  2012. godine Nermin Nikšić, predsjednik Vlade FBiH i Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH pustili su u rad Sistem za prijem, pripremu, utovar i transport uglja koji je finansiran sredstvima RMU "Kakanj" i sredstvima JP Elektroprivreda BiH.

Investicijom vrijednom 17,5 miliona KM uspostavljen je jedinstveni tehničko- tehnološki sistem pripreme, otkopavanja, prerade i transporta uglja koji će omogućiti smanjenje  troškova transporta, a kapacitet ove tehnološke linije je prilagođen i povećavanju proizvodnje uglja.

Nermin Nikšić, predsjednik Vlade FBiH izrazio je zadovoljstvom realizacijom ovako značajnog projekta za RMU "Kakanj" i pohvalio investiranja JP EPBiH u rudnike koji su u sastavu Koncerna. "Javno preduzeće Elektroprivreda BiH kontinuirano ulaže u razvoj rudnika. Sa više od 130 miliona investicija koje su realizovane i čija realizacija je u toku,  JP EPBiH omogućava bolji rad rudnika i rudara koji su svojim radom oduvijek činili da se proces proizvodnje električne energije odvija neometano" rekao je premijer Nikšić

Dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH ovom prilikom je iskazao zadovoljstvo projektima realizovanim nakon višedecenijskog čekanja i nazvao ih historijskim. Na pretovarni sistem čekalo se duže od 30 godina, na novu jamu   duže od 50, rekao je direktor Grabovica. Ukazujući na značaj oba projekta  s aspekta unapređenja rada u  Rudnik "Kakanj",  direktor Grabovica  je posebno apostrofirao ekološke efekte novog pretovarnog sistema za lokalnu zajednicu.

"Dosadašnji transport uglja podrazumijevao je svakodnevno više od 17O kamiona na lokalnim putevima. Puštanjem u rad novog sistema za prijem, pripremu, utovar i transport uglja u potpunosti će nestati prašina, blato, buka, izduvni gasovi i opasnost za pješake. Osim investicija u rudnike,  pred JP EPBiH je veliki investicioni ciklus. U četvrtak, 4.oktobra na konferenciji za medije prezentiraćemo postupak izbora projektnog partnera za zajedničko ulaganje u projekat izgradnje Bloka 7 u TE "Tuzla" - najveće investicije u BiH poslije rata. " rekao je direktor Grabovica ovom prilikom


U januara i maju 2012. godine za potrebe transporta uglja od Površinskog kopa „Vrtlište“ do rudničke Separacije  sredstvima  JP EPBiH iz programa za dokapitalizaciju,  nabavljene su dvije lokomotive - manevarska i vučna u vrijednosti 3, 5 miliona KM. Riječ je o dizel električnim lokomotivama, sa Catrpilarovim motorom, koje su trenutno na balkanskim željezničkim prugama najmodernije i ekološki najprihvatljivije.
U augustu ove godine, sa radom su počela i četiri nova kiper kamiona za transport uglja koji također predstavljaju dio ovog sistema. Kamioni su nabavljeni iz sredstava dokapitalizacije rudnika uglja. Njihova ukupna vrijednost je 652.800 KM.
U toku je nabavka 20 FALS vagona, za prevoz uglja, vrijednosti 3,2 miliona KM. Sredstva je osigurala JP EPBiH u okviru procesa dokapitalizacija.

Erdal Trhulj, ministar za energiju, rudarstvo i industriju u Vladi FBiH iskazao je nadu da će i današnja investicija u RMU "Kakanj" doprinijeti ispunjenje ranije  postavljenog cilja,  a to je da svi rudnici koji su u sastavu Koncerna EPBiH do 2014. ostvare pozitivan poslovni rezultata.

Uz postojeće i planirane  investicije kakanjski bazen će spremno dočekati proizvodnju  i transport uglja za budući Blok 8 Termoelektrane "Kakanj".
Isti dan u pogonu "Haljinići"  ozvaničen je početak  radova na otvaranju nove jame , "Begići-Bištrani".  Otvaranje dva niskopa vrijedna  2,4 miliona maraka, investicija je JP EPBiH u RMU "Kakanj" u okviru programa dokapitalizacije.

"Prvu fazu smo finansirali mi, iz vlastitih sredstava, i ovdje smo utrošili oko milion maraka. Uradili smo industrijski put od rijeke Trstionice do ovog mjesta, izvršili smo pripremne zemljane radove, položili elektro i vodovodne instalacije, izvršili regulaciju vodotokova  i tako pripremili osnovnu infrastrukturu za ulazak u krovni ugljeni sloj nove jame Begići. Tamo nas čeka već dokazanih osam miliona tona uglja" istakao je direktor RMU "Kakanj"  Mirsad Jašarspahić.

Otvaranje jame ima višestruko značenje: Produženje vijek trajanja Pogona "Haljinići", povećavanje proizvodnje, povećavanje prihoda, osiguranje rezervi  uglja ,  snabdijevanje  postojećih  blokova  i budućeg  Blok 8 TE "Kakanj", uspostavljanje novih  veza sa  lokalnim stanovništvom kroz principe održivog razvoja i zapošljavanje  domaće operative.