O energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije u JP EPBiH

U okviru Konferencije „Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije – Od teorije do prakse“, koja je 4. i 5. oktobra 2012. godine održana u okviru 19. Generalnog bh. sajma „ZEPS 2012" stručnjaci iz JP EPBiH prezentovali su iskustva u ovoj oblasti.Dr. Anes Kazagić, vodeći stručni saradnik za razvoj proizvodnih EEO u JP EPBiH, prvog dana konferencije u okviru sesije "Tržište i razvoj privrede" govorio je o temi "Uvođenje biomase kao sekundarnog goriva u termoelektranama JP EPBiH " i kosagorijevanju uglja sa različitim tipovima biomase – tehnologiji koja se sve više prakticira u termoelektranama u Evropi, pri čemu je glavni motiv za korištenje biomase kao drugog goriva u termoelektranama na ugalj redukcija emisije CO2.

U okviru Konferencije „Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije – Od teorije do prakse“, koja je 4. i 5. oktobra 2012. godine održana u okviru 19. Generalnog bh. sajma „ZEPS 2012" stručnjaci iz JP EPBiH prezentovali su iskustva u ovoj oblasti.

Dr. Anes Kazagić, vodeći  stručni saradnik za razvoj proizvodnih EEO u JP EPBiH, prvog dana konferencije u okviru  sesije "Tržište i razvoj privrede" govorio je o temi "Uvođenje biomase kao sekundarnog goriva u termoelektranama JP EPBiH "  i kosagorijevanju  uglja sa različitim tipovima biomase – tehnologiji koja se sve više prakticira u termoelektranama u Evropi, pri čemu je glavni motiv za korištenje biomase kao drugog goriva u termoelektranama na ugalj redukcija emisije CO2.

"Ukupni godišnji tehnički energetski potencijal otpadne šumske i poljoprivredne biomase u BiH iznosi više od 33 PJ, što je ekvivalent za više od 3 miliona tona bosanskohercegovačkog lignita. Nakon opsežnih istraživačkih aktivnosti, u 2011. godini proveden je 15-dnevni probni pogon kosagorijevanja uglja i drvne biomase na bloku 5 (110 MW) u TE "Kakanj", sa učešćem biomase od 5% i 7% u mješavini sa ugljem, sa finalnom preporukom da se kosagorijevanje uvede u regularni pogon TE "Kakanj". Sličan Pilot projekt predviđen je da se obavi i u TE "Tuzla". Naredni korak  JP EPBiH je da se utvrde stvarne količine  raposložive biomase koja bi se mogla isporučivati u TE "Tuzla" i TE "Kakanj", a da je to ekonomski isplativo uzimajući u obzir cijenu goriva, troškove eksploatacije i održavanja, benefite u pogledu smanjenja emisija u zrak, buduće izdatke na emisiju CO2 i dr ", istakao je dr. Kazagić.

U okviru sesije "Projekti energetske efikasnosti" održane drugog dana konferencije, dr. Kazagić je govorio o temi "Upravljanje energetskom efikasnošću u JP EPBiH, Master plan aktivnosti i ključni projekti".
Tom prilikom, prezentovao je trenutno stanje energetske efikasnosti u JP EPBiH sa posebnim osvrtom na proizvodnju i distribuciju električne energije, planove JP EPBiH za promociju  i pružanje usluga za uštede energije na strani potrošnje (kod kupaca), kao i projekcije energetske efikasnosti u proizvodnji električne energije do 2030. godine. Predstavljeni su  ključni projekti  JP EPBiH u cilju povećanja energetske efikasnosti u proizvodnji, sa akcentom na aktuelnu modernizaciju postojećih termoblokova, projekte novih termoblokova kao i nove projekte kogeneracije.

O razvojnim i investicionim projektima obnovljivih izvora energije u JP EPBiH u okviru sesije "Projekti obnovljivih izvora energije" govorili su   Tarik Duraković, stručni saradnik za pripremu izgradnje HE i Elma Turković, stručni saradnik za razvoj proizvodnih EEO.
JP EPBiH kao društveno odgovorna kompanija orijentisana ka tržišnom poslovanju, u svojim razvojnim i investicijskim planovima aktuelizirala je realizaciju niza projekata obnovljivih izvora energije iz domena mHE, vjetra, solarne energije i biomase. Ovom prilikom predstavljeni su i neki od projekata  koji su u fazi razvoja, kao što su Vjetropark "Bitovnja" i FNE "Mostar", te projekti u fazi realizacije -  mHE Neretvica i Vjetropark Podveležje.

Predstavljeni su efekti uvođenja projekata OIE u proizvodni portfolio JP EPBiH sa ekonomskog, okolinskog i društveno-socijalnog aspekta.