KfW zainteresovan za kreditiranje izgradnje HE "Janjići"

Predstavnici Njemačke banke za obnovu i razvoj (KfW), koji su u periodu od 8.10. do 12.10. 2012. godine boravili u JP Elektroprivreda BiH u cilju procjene uslova za odobrenje kredita za izgradnju HE "Janjići" na rijeci Bosni, sastali su se 12.10.2012. godine u prostorijama JP EPBiH sa članovima Uprave kompanije i direktorom Jedinice za implemenataciju projekata (PIU), predstavnicima Ministarstva finansija i trezora BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i Ministarstva finansija FBiH.

Predstavnici Njemačke banke za obnovu i razvoj (KfW),  koji su u periodu od 8.10. do 12.10. 2012. godine boravili u JP Elektroprivreda BiH u cilju procjene uslova za odobrenje kredita za izgradnju HE "Janjići" na rijeci Bosni, sastali su se 12.10.2012. godine u prostorijama JP EPBiH sa članovima Uprave kompanije i direktorom Jedinice za implemenataciju projekata (PIU), predstavnicima Ministarstva finansija i trezora BiH,  Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i Ministarstva finansija FBiH.

Tokom sastanka predstavnici KfW-a su istakli kvalitetnu pripremu projekta izgradnje HE "Janjići" i iskazali interes za finansiranje projekta u iznosu od 30 miliona Eura, po povoljnim uslovima kreditiranja. Ukupna vrijednost HE "Janjići" je 37 miliona Eura. Preostali dio iznosa, od sedam  miliona Eura, obezbijediće  JP EPBiH iz vlastitih izvora.

Predstavnici Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH i KfW-a potpisali su u prisustvu predstavnika Ministarstva finansija i trezora BiH,  Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i Ministarstva finansija FBiH, Zapisnik o procjenjivačkoj misiji,  čime je stvorena formalna pretpostavka za nastavak aktivnosti na obezbjeđenju kredita za izgradnju HE "Janjići".

Prethodno je  urađena Studija izvodljivosti za HE "Janjići" koja je finansirana iz granta KfW-a, a koju je uradila njemačka konsultantska kompanija "Fihtner".

Ciljevi izgradnje HE "Janjići" od 13,3 MW, kao dio većeg programa razvoja energetskog potencijala rijeke Bosne, su godišnja proizvodnja oko 68 GWh električne energije, proširenje baze za proizvodnju energije u JP EPBiH i BiH, povećanje sigurnosti u snabdijevanju električnom energijom, doprinos zaštiti okoliša i razvoju bh. ekonomije.