ED Bihać svečano obilježio 100 godina gradske elektrane

Podružnica "Elektrodistribucija" Bihać obilježila je 29.novembra 2012. godine značajan jubilej - 100 godina gradske elektrane u Bihaću. Puštanjem u rad elektrane snage 174 kW, krajem 1912.godine Bihać je dobio rasvjetu što je u to vrijeme bilo revolucionarno!Svečanost obilježavanja „100 godina gradske elektrane u Bihaću" počela je retrospektivnom izložbom dokumenata, fotografija i eksponata u Gradskoj galeriji u Bihaću.

Podružnica "Elektrodistribucija" Bihać obilježila je 29.novembra  2012. godine značajan jubilej - 100 godina gradske elektrane  u Bihaću. Puštanjem u rad  elektrane  snage  174 kW,  krajem 1912.godine Bihać je dobio  rasvjetu što je u to vrijeme bilo revolucionarno!

Svečanost obilježavanja „100 godina gradske elektrane u Bihaću" počela je retrospektivnom izložbom dokumenata, fotografija i eksponata u Gradskoj galeriji u Bihaću. Na taj način gosti su imali priliku da upoznaju, kako je na razmeđu između 19. i 20. stoljeća  izgradnjom gradske elektrane u Bihaću učinjen tehnološki, industrijski i civilizacijski iskorak čime su stvorene pretpostavke kako za modernizacijske tako i krupne društvene promjene.

Prilikom otvaranja izložbe, Nurija Lipovača direktor ED Bihać je govorio o jučer, danas i sutra gradske elektrane u Bihaću koju su gradili majstori i proizvođači opreme iz Beča i Graca skupa sa Bišćanima i istakao: "Svijetu  je neophodna energija a njen najčistiji oblik je sadržan u prirodi, u vodi, vjetru i suncu. Moramo sačuvati prirodu, našu Unu, ali moramo nastaviti graditi i koristiti obnovljive izvore energije"  te  dodao da je  "mala" centrala  početak  priče koju je potrebno  nastaviti  izgradnjom kapitalnih energetskih postrojenja na Uncu uvažavajući ekološke standarde, čuvajući prirodni ambijent jer to je dug prema generacijama koje dolaze.

Povodom velikog jubileja, na ulazu u gradsku elektranu položeno je cvijeće na Spomenik poginulim borcima iz minulog rata te upriličena posjeta i obilazak samog objekta i pogona elektrane.

Puštanje u pogon Gradske elektrane krajem 1912. godine  bio je veliki korak ka modernizaciji samog grada i  stvaranju boljih uslova za život i rad. Nakon toga uslijedilo je 31.12.1954. godine,  puštanje  u pogon  Hidrocentrale  na Uni  u Kostelima, koja je uvezana u  jedinstven  elektronenergetski sistem – mala Hidrocentrala  "Bihać" i  Hidrocentrala  „Una-Kostela“  koje su uspješno pratile i dale doprinos brzom razvoju općine Bihać i regije u cjelini.

Ovom prigodom izdata je i publikacija "100 godina gradske elektrane u Bihaću" autora mr. Fikreta Midžića dok je književnik Husein Dervišević jubileju poklonio pjesmu "100 godina svjetla".

Svečanosti su prisustvovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona i Općine Bihać.