Pušten u rad revitalizirani Blok 6 TE "Tuzla"

Nermin Nikšić, predsjednik Vlade FBiH i dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, pustili su u rad revitalizirani Blok 6 u Termoelektrani ¨Tuzla¨, snage 215 MW.

Godišnja proizvodnja Bloka 6, iznosi 1.100 GWh, što će omogućiti pouzdano i kvalitetno snabdijevanje kupaca električnom energijom, a rudnicima plasman uglja. Revitalizacijom je radni vijek Bloka 6 produžen za dodatnih 15 godina. 

Premijer Nermin Nikšić je ovom prilikom čestitao Upravi JP Elektroprivreda BiH na uspješno realizovanom projektu i ostvarenim rezultatima kompanije u proteklom periodu. Istakao je značaj ovog projekta i drugih projekata JP Elektroprivreda BiH, koji doprinose zapošljavanju domaće operative, razvoju privrede i razvoju Federacije BiH. 

Dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH, rekao je da je JP Elektroprivreda BiH za revitalizaciju Bloka 6 izdvojila 125 miliona KM vlastitih sredstava.“Angažmanom  domaćih kompanija   i kapaciteta JP Elektroprivreda BiH pokazali smo da smo spremni za ovako velike projekte“ - kazao je Grabovica.

Erdal Trhulj,  ministar energije, rudarstva i industrije  istakao je važnost  revitalizacije  Bloka 6,  buduće izgradnje Bloka 7 i ostalih projekata u elektroenergetskom sektoru za razvoj rudarstva i industrije u F BiH.

 Izet Džananović, direktor TE  ¨Tuzla¨ istakao je efekte revitalizacije - primjenom najmodernijih tehnologija postignuto povećanje energetske efikasnosti, značajni ekološke efekti, smanjena  emisija NOx i emisija prašine.Ovo je do sada najbrže urađena revitalizacija u kojoj su, osim inostranih i domaćih kompanija, učestvovali značajni profesionalni kapaciteti JP Elektroprivreda BiH i TE ¨Tuzla¨.

Projekat revitalizacije Bloka 6 obuhvatio je revitalizaciju kotlovskog postrojenja, turbine (zamjena VT i NT dijela turbine), rashladni toranj i elektropostrojenje. Izvršena je revitalizacija i rekonstrukcija elektrofiltera, transport šljake i pepela i zamjenjen sistem automatike.