Privrednici iz Republike Turske zainteresovani za saradnju sa JP EPBiH

Delegacija privrednika i zvaničnika iz Republike Turske, posjetila je 1. februara 2013. godine JP Elektroprivredu BiH gdje su se susreli sa dr. Elvedinom Grabovicom, generalnim direktorom JP EPBiH, mr. Amilom Kamenicom, izvršnim direktorom za kapitalne investicije i Edibom Bašićem, direktorom Jedinice za implementaciju projekata (PIU).

 Dr. Grabovica je pozdravio  interesovanje  privrednika iz Republike Turske za ulaganje u projekte JP EPBiH.  Tokom sastanka, gostima su prezentovani ključni pokazatelji poslovanja i investicioni portfolio kompanije. Razgovarano je o načinima za saradnju i ulaganje te trenutnim aktivnostima koje kompanija provodi s ciljem  priprema za realizaciju planiranih investicija. Turskoj delegaciji su predstavljeni planovi za izgradnju  Bloka 7 u TE ¨Tuzla¨, Bloka 8 u TE ¨Kakanj¨, hidroelektrana ¨Vranduk¨, ¨Janjići¨, ¨Ustikolina¨, ¨Čaplje¨, projekti izgradnje malih hidroelektrana, vjetroparkova itd.

Cilj posjete, kako su istakli gosti iz Republike Turske, je prikupljanje informacija o mogućnostima za ulaganja i ostvarivanje saradnje u elektroenergetskom sektoru. Tokom sastanka privrednici su pokazali interes za hidropotencijale, rudnike uglja, termoelektrane i  obnovljive  izvore energije.

Predstavnici najuspješnijih državnih i privatnih kompanija te državnih institucija iz energetskog sektora Republike Turske, boravili su u dvodnevnoj  posjeti  Bosni i Hercegovini tokom koje su se susreli sa zvaničnicima FBiH i RS, a s ciljem  informisanja o mogućnostima ulaganja u energetski sektor BiH.