Za izgradnju HE Vranduk i Una-Kostela EBRD odobrio tranšu kredita od 35 miliona EURA

Delegacija Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH koju predvodi dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor, u Londonu je uspješno okončala pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o finansiranju izgradnje Hidroelektrane ¨Vranduk¨ na rijeci Bosni i proširenju kapaciteta Hidroelektrane ¨Una – Kostela¨na rijeci Uni. Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH kredit u iznosu 35 miliona Eura, po veoma povoljnim uslovima.

Od odobrenog iznosa, za izgradnju HE ¨Vranduk¨ planirana su sredstva od  26 miliona Eura, dok je za HE ¨Una Kostela¨ planiran iznos od 9 miliona Eura.

Sredstva namijenjena za izgradnju objekata će biti operativna nakon završetka propisanih procedura.

Uz dr. Elvedina Grabovicu, generalnog direktora, u delegaciji JP Elektroprivreda BiH koja  boravi u Londonu od 17. marta 2013. godine radi pregovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, su mr. Amil Kamenica, izvršni direktor za kapitalne investicije, Edin Mujagić, izvršni direktor za ekonomske poslove i Edib Bašić, direktor Jedinice za implementaciju projekata JP EPBiH. 

*****
U cilju dugoročnog snabdijevanja potrošača električnom energijom, Vlada FBiH donijela je Odluku kojom je utvrđen javni interes za izgradnju više elektroenergetskih objekata, među kojima je izgradnja HE „Vranduk“ - prvi prioritet.

Izgradnja  HE „Vranduk“ i „Una – Kostela“  doprinijeće ukupnom smanjenju emisije CO2 i ostalih zagađujućih materija, poboljšati ukupan odnosa energije proizvedene u hidro i termoelektranama JP Elektroprivreda BiH te doprinijeti  ekonomskom i privrednom razvoju Federacije BiH.

HE „Vranduk“ je locirana na rijeci Bosni, instaliranog kapaciteta 19,63 MW, sa prosječnom godišnjom proizvodnjom od 95 GWh. HE ¨Vranduk¨ je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu.

JP EPBiH će s ciljem osiguranja dodatne energije iz postojećeg postrojenja „Una - Kostela “,  izvršiti rekonstrukciju dijelova protočne hidroelektrane „Una- Kostela“,  koja je pogonu od 1954.godine, uz povećanje kapaciteta sa  9,4 MW na 14, 6 MW.