Ni u jednoj od 4.286 sprovedenih nabavki, JP EPBiH nije kršila Zakon

Povodom tvrdnje Account - Antikorupcijske mreže BiH da je „JP Elektroprivreda BiH najveći kršitelj Zakona o javnim nabavkama BiH u 2012.godini“, zasnovane na rezultatima istraživanja Centra za razvoj medija i analize o 97 rješenja Ureda za žalbe, a u korist žalitelja i paušalnog pristupa temi u kojoj se tretira provedba Zakona , bh. javnost upoznajemo sa slijedećim: - JP Elektroprivreda BIH u 2012. godini je sprovela 4.286 nabavki - JP Elektroprivreda BiH ne krši Zakon o javnim nabavkama u BiH - Odluke ureda za žalbe ne predstavljaju kršenje Zakona o javnim nabavkama - JP Elektroprivreda BIH upute Ureda za žalbe strogo poštuje

U vezi s navedenim ukazujemo:
- Ni u jednom od  4.286 sprovedenih nabavki, JP EPBiH nije kršila Zakon o javnim nabavkama BiH
- Čak i da se podatak o 97 rješenja koje je Ured za žalbe donio u korist žalitelja odnosi samo na JP EPBiH ( bez rudnika i drugih zavisnih društava Koncerna BiH ), u odnosu na sprovednih 4.286 nabavki , 97 usvojenih žalbi je u procentu   2,3 %
- Odluke Ureda za žalbe, a u korist žalitelja, ne predstavlja kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH  
I pored čestih neslaganja i nezadovoljstva radom Ureda za žalbe, između ostalog i zbog   donošenja različita rješenja po istom predmetu, a za što posjedujemo izričite dokaze, JP EPBIH se nikada nije oglušila o preporuke Ureda i strogo poštuje upute ovog organa.  
JP EPBiH  je u više navrata ukazivala na nedostatke Zakona o javnim nabavkama BiH  i nužnost podvrgavanja izmjenama, kako bi se javnim preduzećima omogućio efikasniji rad  i u tom kontekstu  izražavamo spremnost za konstruktivni dijalog. 
Kvalifikacijom o „JP EPBiH kao najvećem kršitelju Zakona o javnim nabavkama“ plasiranom upravo u vrijeme kada kompanija postiže zavidne rezultate u procesu pokretanja izgradnje novih proizvodnih objekata, utjecajem na kreiranje javnog mišljenja u čijoj osnovi je povezanost s kriminalom, značajno se narušava poslovni ugled i kredibilitet JP EPBiH. Iznesena kvalifikacija predstavlja kontinuitet medijskih napada na najuspješniju kompaniju u BiH.
Ovim putem pozivamo  Account – Antikorupcijsku mrežu BiH da demantuje tvrdnju „JP EPBiH najveći kršitelj Zakona o javnim nabavkama“. U protivnom, iskoristićemo sve raspoložive pravne mehanizme za utvrđivanje odgovornosti za proizvoljne, netačne i paušalne  ocjene kojima je  narušen ugled  i kredibilitet JP Elektroprivreda BiH.