JP EPBIH spremna za eventualno prelijevanje vode iz HE Rama

Prirodni dotoci vode na profilima akumulacija kojima upravlja JP Elektroprivreda BiH su u stagnaciji i imaju trend daljeg opadanja. Režim ispuštanja vode na nizvodnoj HE Salakovac se postepeno smanjuje u skladu sa stagnacijom prirodnih dotoka. Ovakvim režimom ispuštanja, stvaraju se preduslovi za prihvat novih količina vode koje mogu biti izvjesne u narednom periodu.

JP Elektroprivreda BiH sprovodi aktivnosti koje podrazumijevaju osiguravanje raspoloživog prostora u akumulacijama kojima upravlja,  za prihvat i trasformaciju i novih količina vode u slučaju ispuštanja viška (preljeva)  iz HE Rama,  kojom upravlja JP Elektroprivreda HZHB. 

Stoga,  naglašavamo da eventualno ispuštanje viška vode (preljev) iz akumulacije HE Rama,  ne bi trebalo da ima takvog utjecaja na nizvodne hidroelektrane da bi se  stvarale nepotrebne tenzije.

Informisanje javnosti o eventulanom ispuštanju viška vode (preljev) iz akumulacije HE Rama, mora biti argumentovano sa egzaktnim informacijama i uvidom u realno  hidrološko stanje u slivu  rijeke Neretve.  Takve informacije moguće je dobiti samo na meritornim adresama.