Za novu elektrodistributivnu mrežu na području PJ Busovača – Kiseljak 1,8 miliona KM

U Podružnici ¨Elektrodistribucija¨ Zenica, Poslovna jedinica Busovača – Kiseljak, izgrađena je nova elektrodistributivna mreža koju čine 20 kV kablovski vod „Busovača - Kaćuni“ i Rasklopnica „Kaćuni“ sa daljinskim upravljanjem ćelijama i opremom, ukupne vrijednosti cca 1.852.000 KM.

Osim poboljšanja u isporuci električne energije i naponskih prilika, investicija JP EPBiH omogućiće dalji industrijski razvoj ovoga područja i stvoriti znatno povoljnije preduslove za priključenje novih proizvodnih elektroenergetskih objekata.

Projekat je finansiran kreditima EBRD-a.

U poslijeratnom periodu, nedovoljno izgrađena elektrodistributivna mreža utjecala je na kvalitet i pouzdanost u isporuci električne energije kupcima.

Do izgradnje nove elektrodistributivne mreže, napajanje srednjenaponske mreže područja Kaćuna vršilo se radijalno iz TS 110/20/10 kV „Busovača“  putem jednog 10 kV dalekovoda, DV „Kaćuni“,  koji  u prvih 10,5 km trase prolazi dijelom općine Busovača i napaja dio kupaca u nadležnosti JP Elektroprivreda HZHB, a zatim se od naselja Donje Polje u Kaćunima dijeli na tri ogranka koji napajaju područja Živčića, Bukovaca i Lugova. S obzirom na topologiju dalekovoda i činjenicu da se radi o radijalnom vodu, i najmanji kvar na bilo kom dijelu od 37 km dugog dalekovoda sa otcjepima, uzrokovao je zastoj u pogonu DV „Kaćuni“.

Podružnica „Elektrodistribucija“ Zenica u narednom periodu planira rekonstrukciju niskonaponskih mreža na ovom području.

U nadležnosti PJ Busovača – Kiseljak, kao jedne od organizacionih jedinica ED Zenica, su općine Busovača, Kiseljak i manjim dijelom teritorija Općine Kreševo sa 3.631 kupcem, od čega 3.418 iz kategorije domaćinstva, 188 kupaca iz kategorije „ostala potrošnja na 0,4 kV“, 7 kupaca na VN (visokom naponu) i 18 mjernih mjesta javne rasvjete. Poslovna zona pokriva šire područje naselja Kaćuni, Merdani i Grablje, Živčići, Bukovci, Brestovsko, Bilalovac i Lepenica.