JP EPBiH: Za rudnik ¨Breza¨ mehanizovani širokočelni kompleks vrijedan 19, 5 miliona KM

U prisustvu Nermina Nikšića, premijera FBiH i dr. Elvedina Grabovice, generalnog direktora JP EPBiH, Suad Ćosić, direktor RMU ¨Breza¨ i predstavnici kompanije Kopex s.a. (Katowica, Poljska ) - Iwona Pisarek, direktorica Odjeljenja za Spoljnu trgovinu Kopex s.a. i Andrzej Meder, član Odbora Kopex-a,potpisali su Ugovor o nabavci mehanizovanog širokočelnog kompleksa za podzemnu eksploataciju uglja u RMU ¨Breza¨. Investicija Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH realizovana u okviru Programa dokapitalizacije rudnika, vrijedna je 19.528.962,55 KM.

Novi mehanizovani širokočelni kompleks omogućiće stvaranje preduslova za veću i jeftiniju proizvodnju uglja iz podzemne ekspoatacije u narednih 10 godina, povećati sigurnost na radu, humanizirati rad na širokom čelu i omogućiti ostvarivanje planirane proizvodnje uglja.

Širokočelna oprema, koja se trenutno koristi u podzemnoj eksploataciji, stara je duže od 30  godina i zbog dotrajalosti, nedovoljne pouzdanosti i djelomične tehničko-tehnološke zastarjelosti ne predstavlja sigurnu osnovu za ostvarenje planirane proizvodnje.

Ističući važnost novog širokog čela za ostvarivanje i povećanje proizvodnje u RMU „Breza“, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH dr. Elvedin Grabovica je kazao da je od 32, 4 miliona KM za RMU „Breza“ preostalo još ulaganje od 12,5 miliona KM.

„U rudnicima u sastavu Koncerna EPBiH dosada  je realizovano oko 95 miliona KM investicija, dok je oko 90 miliona KM u procesu nabavke. Za JP EPBiH rudar i radnik su na prvom mjestu“ – istakao je Grabovica.

Premijer FBiH  Nermin Nikšić, čestitao je Upravi JP EPBiH i RMU „Breza“ na realizovanom projektu i najavio nove. Premijer je naglasio važnost ovakvih investicija za poboljšanje uslova rada i dodao da je današnji događaj najava novih ulaganja u rudnike.

Direktor RMU „Breza“ Suad Ćosić  istakao je da nabavka mehanizovang širokog čelnog  kompleksa nakon 31 godine, predstavlja veliki trenutak za Rudnik i cijelu rudarsku Brezu, te naglasio važnost ove opreme  koja će omogućiti rudarima bolje uslove rada. Rudnik Breza je u prva  četiri mjeseca ostvario pozitivan financijski rezultat- kazao je Ćosić.

Premijer FBiH, generalni direktor JP EPBiH, članovi Uprave JP EPBiH, direktor RMU „Breza“,članovi Uprave rudnika i upravnici jama, trenutno su u obilasku prostorija podzemne eksploatacije u jamama „Kamenice“ i „Sretno“.

Nakon obilaska jama ¨Kamenice¨ i ¨Sretno¨,  premijer FBiH, generalni direktor JP EPBiH i direktor RMU ¨Breza¨ obratiće se rudarima na zboru radnika I i II smjene RMU ¨Breza¨.