Stručnjaci iz JP EPBiH i rudnika predstavili radove na Energi 2013.

U okviru Međunarodne konferencije Energa, pratećeg stručnog sadržaja Sajma energije, industrije i rudarstva, 5. juna 2013. godine, o savremenim trendovima u temoenergetici, rudarstvu i obnovljivim izvorima energije, govorili su stručnjaci iz Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH i rudnika uglja ¨Breza¨, ¨Kakanj¨ i ¨Kreka¨ članica Koncerna EPBiH.

U okviru tema iz oblasti savremenih trendova u termoenergetici i rudarstvu, o presjeku trenutnog stanja u zavisnim društvima – rudnicima uglja, govorio je Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju.

Tehnička rješenja za retrofit /  modernizaciju elektrana na ugalj - primjeri Bloka 6 TE ¨Tuzla¨  i Bloka 6 TE „Kakanj“, predstavili su Izet Delalić, rukovodilac Pogona proizvodnje u TE ¨Tuzla¨ i Hasan Čaušević, direktor TE ¨Kakanj¨.

Na primjeru JP Elektroprivreda BiH, o mogućem pristupu i mjerama za redukciju emisija u skladu sa LCP direktivom, govorio je dr. Anes Kazagić, vodeći stručni saradnik za razvoj proizvodnih EEO. Kazagić je na Konferenciji Energa 2013, na primjeru testiranja sagorjevanja bosanskih ugljeva za termoelektrane JP EPBiH predstavio i istraživanje sagorijevanja uglja za čistiju i ekonomičniju proizvodnju energije na bazi uglja.

O eksploatacija uglja u završnim kosinama, metodom visokog čela govorio je dr. sc. Edin Lapandić, vodeći stručni saradnik za razvoj rudnika dok je prof. dr. Izet Smajević, vodeći stručni saradnik za pripremu izgradnje TE predstavio najnovija dostignuća i perspektive u čistim tehnologijama korištenja uglja.

U okviru teme obnovljivi izvori energije – solarna energija, planove JP EPBiH u domenu pametnih mreža predstavio je  prof. dr. Mustafa Musić, rukovodilac Sektora za strateški razvoj.

O savremenim trendovima u rudarstvu, perspektivama i mogućnostima postrojenja za briketiranje u ¨RMU Breza¨, hidroenergetskom iskorištavanju rijeke Ribnice izgradnjom malih hidroelektrana na izlaznom tunelu za preusmjeravanje rijeke Ribnice i sigurnosti u radu govorili su predstavnici rudnika članica Koncerna EPBiH - Suad Ćosić, direktor RMU ¨Breza¨, Mirsad Jašarspahić, RMU ¨Kakanj¨ i dr.sc. Mevludin Delalić iz rudnika ¨Kreka¨.

Posljednjeg dana Konferencije, o izazovima korištenja vjetropotencijala za proizvodnju električne energije na velikim nadmorskim visinama, govoriće mr.sc. Ajla Merzić, stručni saradnik za analizu EES i planiranje potrošnje električne energije.