Usvojen Izvještaj o poslovanju JP Elektroprivreda BiH za 2012. godinu – Dobit kompanije 7, 1 milion KM

Na 28. Skupštini Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, održanoj 26. juna 2013. godine u Sarajevu, predstavnici dioničara su usvojili Izvještaj o poslovanju JP Elektroprivreda BiH za 2012. godinu, koji uključuje finansijske izvještaje, izvještaje vanjskog revizora i Odbora za reviziju o reviziji finansijskih izvještaja, Izvještaj o radu Nadzornog odbora i Izvještaj o radu Odbora za reviziju.

U protekloj godini JP EPBiH je ostvarila prihod od 926 miliona KM i dobit od 7, 1 milion KM. Proizvedeno je 6.509,0 GWh električne energije. Svi kupci JP EPBiH su uredno snabdijevani.
U 2012.godini okončane su revitalizacije Bloka 6 u TE ¨Tuzla¨ i Bloka 6 u TE ¨Kakanj¨.

Uspješno je  proveden pretkvalifikacioni poziv za projekat izgradnje Bloka 7 - 450 MW u TE „Tuzla , intenzivirane su aktivnosti na pripremi izgradnje Bloka 8 - 300 MW u TE “Kakanj” i  hidroelektrana – ¨Vranduk¨, ¨Ustikolina¨, ¨Una Kostela¨ i Aneks, ¨Janjići¨, ¨Čaplje¨,  Kruševo sa HE Zeleni Vir, ¨Kovanići¨, ¨Unac¨, ¨Tegare¨ i ¨Kozluk¨, ¨Vinac¨ i ¨Babino selo¨ i ¨Rijeka Doljanka” i  energetskog kompleksa R i TE ¨Bugojno¨.

Tokom godine nastavljeno je sa ulaganjem u revitalizaciju i modernizaciju postojećih elektroenergetskih objekata, izgradnju i rekonstrukciju distribucijske mreže i objekata, projekte sistemskog unapređenja i modernizacije poslovanja, uspješno je završen projekat uvezivanja cijelog Društva u jedan informacioni sistem (FMIS) i povećan obim  ulaganja u modernizaciju rudnika u sastavu Koncerna EPBiH.

Poslovanje kompanije u 2012.godini  je okarakterisao izrazito nepovoljan hidrološki period i elementarna nepogoda uzrokovana velikim snježnim padavinama, te je učešće energije iz termokapaciteta  u proizvodnom miksu bilo značajno veće od plana. Provođenjem  programa mjera štednje na svim ostalim troškovima,  ublažen je negativan efekat porasta troškova proizvodnje.
Skupština JP EPBiH je usvojila i odluke o raspodjeli dobiti za 2012. godinu i odobravanje prijedloga Odluke o izmjenama Statuta Zavisnog društva Rudnici ¨Kreka ¨  d.o.o. – Tuzla.