Za gradnju Bloka 7 TE ¨Tuzla¨ vrijednosti 1, 646 milijardi KM pristigle tri ponude

U prostorijama Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, 24.juna 2013.godine otvorene su ponude za izbor projektnog partnera za zajednička ulaganja u projekat izgradnje Bloka 7 450 MW u TE ¨Tuzla¨. Ponude su dostavili : - Konzorcij COBRA S.A. Španija (lider Konzocija), MVM Ovit ZRT Mađarska (član), Toshiba Co.Japan (član) , RAFACO S.A.A Poljska (član) - Hitachi Ltd, Japan - Konzorcij CHINA GEZHOUBA group Company Limited (lider) ,Gunadong Electric Power Desing Institute (član)

Na konferenciji za štampu kojoj su prisustvovali dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH i mr.Amil Kamenica, izvršni direktor za kapitalne investicije  organizovanoj u povodu otvaranja ponuda za za izbor projektnog partnera za zajednička ulaganja u projekat izgradnje Bloka 7, dr. Grabovica je istakao da u narednom periodu slijedi razmatranje dostavljenih ponuda od dva konzorcija i jednog samostalnog kandidata ili ukupno 7 kompanija, naglašavajući kako se u ovom trenutku ne može govoriti o detaljima ponuda jer je tenderska procedura  u toku.

Vlada FBiH Odlukom i jasnim principima za izbor projektnog partnera i modela na kojima se može graditi partnerstvo, isključila svaku mogućnost privatizacije prirodnih resursa, što znači da rudnici i ugalj kao prirodni resurs, ne mogu biti predmetom zajedničkog ulaganja., kazao je dr. Grabovica.

Generalni direktor JP EPBiH posebno je istakao da konačnu odluku o izboru projektnog partnera donosi Skupština JP EPBiH, najviši organ Društva (JP EPBiH)  u kome je 90 % kapitala u vlasništvu FBiH i prema tome, organi FBiH će osim izbora projektnog partnera kao kompanije, potvrditi i model partnerstva na kome će biti bazirana izgradnja novog Bloka 7. 

Proces izgradnje Bloka 7 i buduće upravljanje i vlasništvo nad izgrađenim objektom će biti realizovano kroz  formiranje privrednog društva.

U ovisnosti od predloženog i odabranog modela biće definisana i vlasnička struktura privrednog društva, pri čemu JP EPBiH ni u kom slučaju ne može biti manjinski vlasnik ali u isto vrijeme može biti predložen model gdje JP EPBiH može biti većinski ili stopostotni vlasnik, rekao je dr. Grabovica.

 

Vlasništvo projektnog partnera koje se ograničava na određeni vremenski period, isključivo je vezano za privredno društvo koje je vlasnik nad  Blokom 7 kao objektom, a ne nad JP EPBiH gdje se vlasnička struktura ne mijenja i FBiH ostaje vlasnik 90% kapitala kao i do sada.  

Blok 7 je zamjenski proizvodni kapacitet na lokaciji postojeće TE „Tuzla“, čija je procijenjena vrijednosti 1,5 milijardi KM.

Karakteristike budućeg Bloka 7 su visoka efikasnost, ugradnja najnovijih tehnologija da bi se zadovoljili evropski ekološki standardi, kogeneracija, proizvodnja električne i toplotne energije za potrebe grijanje Tuzle i okolnih gradova te nastavak i proširenje proizvodnje u Rudnicima uglja „Kreka“.