JP EPBiH finasirala izgradnju infrastrukture na području Vranduka

Dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, članovi Uprave JP i Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica, obišli su lokaciju buduće HE „Vranduk“ i pustili u funkciju put i javnu rasvjetu u naselje Zabrce, čiju izgradnju je finansirala JP EPBiH u okviru Programa o prijateljskom okruženju sa Općinom Zenica, a u svrhu izgradnje Hidroelektrane.

JP Elektroprivreda BiH u okviru Programa o prijateljskom okruženju sa  1,5 miliona KM finansira realizaciju 34 projekta iz oblasti komunalne infrastrukture u  mjesnim zajednicama  koje se nalaze u neposrednoj blizini lokacije HE ¨Vranduk”.

Dr. Grabovica  je istakao značaj ovakvih projekata za uspostavljanje partnerskih odnosa između Općine Zenica i JP EPBiH s ciljem unapređenja uslova života u lokalnoj zajednici, razvoja Općine Zenica i realizacije razvojnih planova JP EPBiH.
„Realizacija projekata u okviru Programa prijateljskog okruženja samo je prvi korak u poboljšanju uslova života. Početak gradnje hidoelektrane nova je prilika za mještane ovog područja jer će omogućiti zapošljavanje, sigurnu egzistenciju i prosperitet” naglasio je dr.Grabovica ukazujući da bi  podrška koju JP EPBiH  za realizaciju   razvojnih projekata ima od mještana Vranduka, trebalo da bude primjer sredinama u kojima postoji otpor prema izgradnjih novih elektroenergetskih postrojenja.   

Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica, je naglašavajući značaj dobre saradnje JP EPBiH i Općine, rekao da  projekat  HE „Vranduk“ ima posebnu važnost za Općinu Zenica i Zeničko –dobojski kanton, privredu i građane tog područja posebno zbog činjenice da iza projekta stoji Javno preduzeće, a to znači sigurnost. Realizacija Programa prijateljskog okruženja u svrhu izgradnje Hidrelektrane „Vranduk“ potvrda je tome, kazao je Smajlović.     

Projekti u okviru Programa prijateljskog okruženja će biti realizovani u oblasti putne infrastrukture, rasvjete, vodovodne i kanalizacione mreže te sporta u mjesnim zajednicama koje se nalaze u neposrednoj blizini HE ¨Vranduk¨ - Koprivna, Ponirak, Novi Vranduk, Varočišta, Hanovo, Gladovići, Ljubetovo, Višegrad i druga. Nosilac aktivnosti na realizaciji projekata je Općina Zenica.


HE ¨Vranduk¨ čija je vrijednost 126 miliona KM, planirana je kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu.
Ukupna snaga HE ¨Vranduk¨ iznosiće 19,63 MW, dok je predviđena godišnja proizvodnja  električne energije 96,38 GWh.


Značaj izgradnje HE ¨Vranduk¨ je višestruk. Proizvodnja tzv. zelene energije, doprinos ukupnom smanjenju emisije CO2 i ostalih zagađujućih materija, doprinos ekonomskom i privrednom razvoju Zeničko-dobojskog kantona, poboljšanje odnosa energije proizvedene u hidro i termoelektranama JP Elektroprivreda BiH, iskorištenje hidroenergetskog potencijala rijeke Bosne, te postojanje proizvodnog postrojenja u neposrednoj blizini velikih industrijskih potrošača Zeničko-dobojskog kantona.Prilikom izgradnje HE ¨Vranduk¨ posebna pažnja će biti posvećena umanjenju negativnog utjecaja  izgradnje postrojenja na historijsku baštinu, a u skladu s Projektom pejzažnog uređenja prostora. Projekat pejzažnog uređenja vanjskog prostora je sastavni dio Glavnog projekta HE „Vranduk“.