Nakon 60 godina otvorena nova rudarska jama ¨Begići – Bištrani¨ u RMU ¨Kakanj¨

Probijanjem veznog hodnika i povezivanjem transportnog i ventilacionog niskopa u jami ¨Begići-Bištrani¨, zvanično je u Pogonu „Haljinići“ Rudnika mrkog uglja ¨Kakanj¨, nakon više od pola stoljeća, otvorena nova jama. Jama „Begići-Bištrani“ je zamjenski kapacitet, za sadašnja eksploataciona polja u jamama Pogona „Haljinići“.

Otvaranje nove jame, prve nakon 60 godina je veoma važan, istorijski događaj ne samo za Elektroprivredu BiH i Koncern već i za BiH, kazao je dr.Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH.

¨Za otvaranje jame JP EPBiH je izdvojila 2, 7 miliona KM.  Slijede nova ulaganja u nabavku   širokog čela, dampera, buldozera, mašina za izradu jamskih prostorija i druge rudarske   opreme koja zadovoljava svjetske standarde i obezbjeđuje sve neophodne uslove za početak eksploatacije. U ove nabavke uložićemo   45 miliona KM¨“ rekao je dr.Grabovica i dodao da je ugalj iz   jame „Begići Bištrani“  namijenjen za postojeće ali i budući Blok 8 TE ¨Kakanj¨.
Otvaranje novog proizvodnog kapaciteta je strateški dugoročan projekat čiji radovi su počeli u junu 2010. godine. U oktobru 2012. godine počeli su radovi na otvaranju transportnog i ventilacionog niskopa, a u aprilu ove godine, na 325 metru transportnog niskopa pronađen je ugljeni sloj. Transportni, ventilacioni i vezni niskop imaju ukupnu dužinu 618,5 metara.

Jama „Begići-Bištrani“ ima višestruko značenje - produženje vijeka trajanja Pogona ¨Haljinići¨, povećavanje proizvodnje, povećavanje prihoda, osiguranje rezervi uglja, snabdijevanje postojećih blokova i budućeg Blok 8 TE ¨Kakanj¨ te uspostavljanje novih veza sa lokalnim stanovništvom kroz principe održivog razvoja i zapošljavanje domaće operative.

Utvrđene rezerve, krovnog ugljenog sloja u novoj jami  „Begići-Bištrani“  iznose  6,5 miliona tona uglja, a razvojnim planovima je predviđeno da se ovdje godišnje proizvodi 400 hiljada tona uglja. Istraživanjima koja slijede biće utvrđene rezerve i glavnog ugljenog sloja, a sve sa ciljem snabdijevanja ugljem budućeg Bloka 8 TE ¨Kakanj¨.

Mirsad Jašarspahić,  direktor RMU  ¨Kakanj¨  podsjetio je na osporavanja i sumnje iskazane  prije četiri godine kada se krenulo  sa izradom i analizom  projektnih i razvojnih planova vezanih za otvaranje novog rudnika u Kaknju. „Prije četiri godine ovdje je bila ledina. Danas je ovdje novi rudnik, sa rudarskom mehanizacijom neophodnom u ovoj fazi rada, za izvjesno vrijeme to će biti rudnik sa modernom i automatskom opremom“ kazao je Jašarspahić.

Nermin Nikšić, premijer FBiH uputio je čestitku rudarima RMU ¨Kakanj¨ na novom poduhvatu i zahvalio se komoratima za velike napore koje ulažu kako bi svom rudniku ali i ekonomiji čitave FBiH osigurali stabilniju budućnost.

Rudari su oduvijek bili među onima koji su podnosili najveći teret i davali nemjerljiv doprinos u odbrani slobode i dostojanstva kao i sveukupnom razvoju bosanskohercegovačkog društva. Nažalost, neću biti u prilici prisustvovati ovom značajnom događaju, te koristim ovu priliku da direktoru, rudarima kao i svim uposlenicima čestitam na ovom poduhvatu i poželim mnogo sreće i poslovnog uspjeha stoji u čestitci premijera Nikšića komoratima RMU ¨Kakanj¨

U narednih godinu u jami „Begići-Bištrani“ vršiće će se proizvodnja sa pripremnih radilišta. Prosječni kvalitet uglja koji će se otkopavati na pripremnim radilištima i u novoj jami je 14,6 GJ/toni (gigadžula  po toni).  Ovo je za dvije do tri hiljade gigadžula bolji kvalitet uglja u odnosu   na trenutni kvalitet u kakanjskim podzemnim i površinskim kapacitetima.