Javna preduzeća i ustanove u Sarajevu za električnu energiju duguju 10, 3 miliona KM

KJKP ¨GRAS¨ Sarajevo, KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo , JU Studentski centar Sarajevo i ZOI 84 Sarajevo, Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH za isporučenu električnu energiju duguju 10.304.350,64 KM.

 

KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo

- Ukupan dug za period  decembar 2012.- juli 2013.godine -  6,6 miliona  KM  

- Prosječna mjesečna faktura cca 800.000 KM

 

KJKP  ¨GRAS¨  Sarajevo

- Ukupan dug za period maj 2012.- juli 2013.godine -  3,3 miliona  KM

-Prosječna mjesečna faktura cca 220.000,00 KM

 

JU Studentski centar Sarajevo

- Ukupan dug za period novembar 2012. -  juli 2013.godine - 217.517,24  KM

- Prosječna mjesečna faktura  cca 22.000,00 KM

 
  ZOI 84 Sarajevo

-  Ukupan dug  206.030,59 KM

-  Dug čine fakture, dio februarske fakture 2013.- jula 2013.god

-  Prosječna mjesečna faktura iznosi 37.000,00 KM 

 

S obzirom na to da se oba javna kantonalna komunalna preduzeća i obje javne ustanove nalaze u teškoj finansijskoj situaciji i da bi  isključenjem električne energije  bili dovedeni  u još teži položaj, JP EPBiH,  Podružnica „Elektrodistribucija“ Sarajevo je nekoliko puta prolongirala obustavu isporuke električne energije, kao i rokove za izmirenje dospjelih obaveza.

S ciljem izmirenja cjelokupnog duga za isporučenu električnu energiju, a u skladu sa poslovnom politikom snabdijevanja električnom energijom, dužnicima je ponuđena mogućnost plaćanja duga na rate uz obostrano potpisivanje Ugovora o reprogramu duga i Sporazuma o plaćanju duga na rate.

Kako sve poduzete aktivnosti nisu dale očekivane rezultate,  u aprilu 2013. godine  je izvršena obustava isporuke električne energije na mjernim mjestima na kojima, obustava nije ugrozila osnovnu djelatnost vodosnabdjevanja i ispitivanja kvalitete vode za piće, kao i normalno odvijanje gradskog, tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja. 

I pored svih mjera, potraživanja za isporučenu električnu energiju su enormno visoka i  imaju stalnu tendeciju rasta.

JP Elektroprivreda BiH obavještava javnost da će u avgustu 2013. godine, ponovo biti  predložena dinamika izmirenja obaveza, obostranim potpisivanjem Ugovora o reprogramu duga. 

Ukoliko dogovor  u predloženom roku ne bude ispoštovan,  JP Elektroprivreda BiH će zbog zakonske obaveze i odgovornosti preduzeti sve zakonom propisane mjere s ciljem osiguranja i naplate dospjelih novčanih potraživanja i  izvršiti obustavu isporuke električne energije na svim mjernim mjestima na koja se dug odnosi.

JP EPBiH  svakodnevno trpi štetu  zbog nemogućnosti naplate duga za isporučenu električnu energiju a što  na kraju može dovesti do smanjenja sredstva za kapitalna ulaganja u proizvodne objekte JP EPBiH  uključujući i rudnike.