Pušten u promet asfaltirani put u naselju Ljubetovo

U prisustvu Nermina Nikšića, premijera FBiH, dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, Husejin Smajlović načelnik Općine Zenica i Izet Horić predstavnik mjesne zajednice Vranduk – podružnica Ljubetovo, pustili su u promet asfaltirani put u naselju Ljubetovo u neposrednoj blizini lokacije Hidroelektrane ¨Vranduk¨. JP EPBiH je u okviru Programa o prijateljskom okruženju sa Općinom Zenica, a u svrhu izgradnje HE ¨Vranduk¨ , finansirala asfaltiranje puta dužine 1990 metara u vrijednosti 353.568 KM.

 Presijecanjem vrpce zvanično je pušten u promet put koji će doprinijeti boljim uslovima života u lokalnoj zajednici .

Dr Grabovica je istakao da će izgradnja HE ¨Vranduk¨ omogućiti  zapošljavanje, i veće prihode za mještane ovoga područja u samoj izgradnji i u toku eksploatacije.JP Elektroprivreda BiH u okviru Programa o prijateljskom okruženju sa  1,5 miliona KM finansira realizaciju projekata iz oblasti putne infrastrukture, rasvjete, vodovodne i kanalizacione mreže te sporta u naseljima koja se nalaze u neposrednoj blizini HE ¨Vranduk¨.

 Na ovaj način kroz izgradnju infrastrukturnih objekata u lokalnoj zajednici doprinosimo razvoju općine Zenica a ujedno realizujemo i naše razvojne planove. Zadovoljni smo dinamikom realizacije pripremnih aktivnosti za izgradnju HE ¨Janjići¨ – druge HE  na rijeci Bosni istakao je generalni direktor JP EPBiH.

 

Dr. Grabovica je ovom prilikom dobio i zahvalnicu za realizaciju projekata iz Programa prijateljskog okruženja.

 Značaj izgradnje HE ¨Vranduk¨ je višestruk. Proizvodnja tzv. zelene energije, doprinos ukupnom smanjenju emisije CO2 i ostalih zagađujućih materija, doprinos ekonomskom i privrednom razvoju Zeničko-dobojskog kantona, poboljšanje odnosa energije proizvedene u hidro i termoelektranama JP Elektroprivreda BiH, iskorištenje hidroenergetskog potencijala rijeke Bosne, te postojanje proizvodnog postrojenja u neposrednoj blizini velikih industrijskih potrošača Zeničko-dobojskog kantona.

 

¨Općina Zenica je sredina u kojoj prepoznajemo važne investicije i želimo da koristimo naše prirodne resurse na najbolji način za naše građane. Tako će i izgradnja HE ¨Vranduk¨ omogućiti prosparitet ovoga područja. Današnji događaj je rezultat toga. Nakon dugo vremena mještani Ljubetova su dobili asfaltirani put koji puno znači za ovo područje¨, rekao je Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica.

 

U okviru Programa o prijateljskom okruženju sa Općinom Zenica ukupno će biti realizovana 34 projekta u naseljima Koprivna, Ponirak, Novi Vranduk, Varočišta, Hanovo, Gladovići, Ljubetovo, Višegrad i druga. Nosilac aktivnosti na realizaciji projekata je Općina Zenica.