Preduzećima GRAS i Vodovod i kanalizacija obustava isporuke električne energije

JP Elektroprivreda d.d.-Sarajevo obavještava javnost da će u četvrtak, 29.08.2013.godine, zbog neizmirenih dugovanja obustaviti isporuku električne energije KJKP ¨GRAS¨ Sarajevo kojom će biti obuhvaćena i mreža za napajanje tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja.

 

 

 

U četvrtak, 29.08.2013.godine biće obustavljena i isporuka električne energije  za upravnu  zgradu KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo.

 

 

 Dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda d.d.-Sarajevo, u obrazloženju odluke o obustavi isporuke navodi: 

 „Menadžment JP EPBiH neće dozvoliti da zbog neodgovornosti, nestručnosti i nemara resornih kantonalnih ministarstava i uprava drugih kompanija, bude dovedeno u pitanje poslovanje JP EPBiH. Ukoliko se nemar odgovornih za ovakvu situaciju nastavi, JP EPBiH će zbog drugih, također biti kompanija s problemom u poslovanju. S obzirom na to da će obustava isporuke električne energije biće izvršena u  još uvijek aktuelnoj  sezoni godišnjih odmora i školskih raspusta, ovaj radikalni korak bi trebalo da bude poticaj odgovornim za ovu situaciju, da probleme dugovanja javnih preduzeća  hitno riješe.“

Obustava isporuke električne energije biće izvršena zbog neizmirenih dugovanja koja iznose:
-  KJKP  ¨GRAS¨  Sarajevo  -  3,3 miliona KM ( period maj 2012.- juli 2013.godine)
- KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo – 6,6 miliona KM (period decembar 2012. - juli 2013.godine).

Ukoliko KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo u roku 7 (sedam) dana ne riješi problem dugovanja prema JP Elektroprivreda d.d.-Sarajevo, obustava isporuke biće izvršena i za pumpne stanice, što može dovesti do reduciranja u snabdijevanju. 

U utorak, 27.08.2013.godine, JP Elektroprivreda  BiH d.d.- Sarajevo,  obustaviće isporuku električne energije  kupcima:
- KJKP ZOI 84 Olimpijski centar
- JU Studentski centar Sarajevo
- Tehnički remontni zavod Hadžići d.d.
- Centar Skenderija d.o.o. Sarajevo


U srijedu, 28.08.2013.godine, JP Elektroprivreda  BiH d.d.- Sarajevo,  obustaviće isporuku električne energije  kupcima:
- ZRAK d.d. Sarajevo
- Hidrogradnja d.d. Sarajevo
- PRETIS  d.d. Vogošća, Sarajevo
- UNIS PRETIS d.o.o