TE ¨Kakanj¨ ostvarila najveću jednomjesečnu proizvodnju u posljednjih 17 godina

Termoelektrana ¨Kakanj¨ je u avgustu 2013. godine, proizvela 268.095 MWh električne energije, čime je ostvarena najveća jednomjesečna proizvodnja u posljednjih 17 godina. Očekivanja su da će do kraja 2013. godine, TE ¨Kakanj¨ premašiti prošlogodišnju proizvodnju električne energije od 2.487 GWh.

 

S obzirom na to da TE radi punim kapacitetom, dnevna potrošnja uglja iznosi više od 7.000 tona što iziskuje maksimalno angažovanje svih rudnika koji ugljem snabdijevanju kakanjsku termoelektranu.

U oktobru 2013. godine, planiran je redovni mjesečni remont Bloka 7.

Termolektrana ¨Kakanj¨ je druga po veličini termoelektrana u BiH. Pored primarnog proizvoda - električne energije, TE ¨Kakanj¨ proizvodi i isporučuje i toplotnu energiju za daljinsko grijanje grada Kaknja i dodatno isporučuje šljaku i pepeo Tvornici cementa ¨Kakanj¨.

Sa ukupno instalisanom snagom od 450 MW, prosječna godišnja proizvodnja iznosi oko 2.300 GWh, uz godišnju potrošnja uglja od oko 1,8 miliona tona.

U maju 2012. godine, u rad je pušten revitalizirani Blok 6, čime je radni vijek Bloka produžen za dodatnih 15 godina. Revitalizacijom je poboljšana  pogonska spremnost, povećan stepen korisnog djelovanja i smanjena emisija polutanata.