Rudarijada 2013.

U organizaciji Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, osam sindikalnih organizacija rudnika uglja pod zastavom jedinstvenog sindikata, nakon dvanaest godina uzelo je učešće na radničkim sportskim igrama pod nazivom ˝RUDARIJADA 2013.˝, održanim 14.09. 2013. godine u Tuzli.

Ovogodišnji domaćin Rudarijade bio je Rudnik ˝Kreka˝ i grad Tuzla, a sva takmičenja su organizovana u SKPC ˝Mejdan˝ i Osnovnoj školi ˝Mejdan˝ u Tuzli.

Tri stotine i pedeset takmičara su se ravnopravno borili u šest sportova: fudbal, šah, potezanje konopca, odbojka, stolni tenis i pikado. 

Učesnicima su se,  između ostalih, obratili Nermin Nikšić, premijer FBiH,  Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH.
Sportske igre otvorio je Nermin Nikšić, poželjevši učesnicima   mnogo sportske sreće.

Dr. Elvedin Grabovica pozdravio formiranje jedinstvenog sindikata svih rudara u Federaciji i posebno istakao  da je sa rudarima uvijek imao dobru i korektnu saradnju.


Iako je akcenat bio na druženju komorata,  a rezultat u drugom planu, treba napomenuti da su na kraju komorati RMU ˝Kakanj˝ zauzeli prvo mjesto sveukupnog takmičenja. Rudnik ˝Kreka˝ osvojio je drugo mjesto u ukupnom poretku,  dok su rudari RMU ˝Banovići˝ zauzeli treće mjesto.  Nakon svečanog zatvaranja takmičenja, rudari su nastavili druženje u ugodnom ambijentu restorana ˝Rudar˝ gdje su proglašeni pobjednici i uručena priznanja i pehari najboljima.