97 stručnjaka iz JP EPBiH na 11. Savjetovanju BH K CIGRE predstavljaju radove

Svečanim otvaranjem, u Neumu je počelo sa radom Jedanaesto savjetovanje Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme - BH K CIGRE. Akademik Rusmir Mahmutćehajić, predsjednik BH K CIGRE, u pozdravnom je obraćanju istakao važnost BH K CIGRE za bosanskohercegovačko društvo.

 

Akademik Rusmir Mahmutćehajić, predsjednik BH K CIGRE, u pozdravnom je obraćanju istakao važnost BH K CIGRE za bosanskohercegovačko društvo. U ime dr. Elvedina Grabovice, generalnog direktora JP EPBiH, uspješan rad 11. Savjetovanju BH K CIGRE zaželio je mr. Amil Kamenica, izvršni direktor za kapitalne investicije, koji je istakao važnost okupljanja eksperata na jednom mjestu gdje se povezivanjem nauke, struke i prakse daje doprinos razvoju ove oblasti. Mr. Kamenica je govorio i o razvojinim planovima JP EPBiH, izgradnji novih objekata na bazi hidro i termo potencijala, posebno o izgradnji Bloka 7 u TE „Tuzla“, te pozvao stručnu javnost da se pridruži JP EPBiH u realizaciji njenih  planova.

Eminentnom skupu se obratio i Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, istaknuvši važnost izlaganja naučnih i stručnih radova i raspravljanja o njima, za šta BH K CIGRE pruža priliku. Ministar Trhulj je govorio o ispunjenju uslova iz Ugovora o energetskoj zajednici.
  
U ime predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande prisutne je pozdravio Mato Bandur, a uvodna izlaganja održali su prof. dr. Mirza Kušljugić, profesor ETF–a u Tuzli, Zdenko Vukić iz Elektroprijenosa BiH i dr.sc. Tatjana Konjić, profesorica na ETF–u  u Tuzli.

U okviru 11. Savjetovanja BH K CIGRE radove će predstaviti 97 stručnjaka iz JP EPBiH kao autori, koautori i stručni izvjestioci. Ukupno je  prijavljeno 140 stručnih i naučnih radova koje su napisala 322 autora.
Savjetovanje BH K CIGRE  održava se od 15. do 19. septembra 2013. godine.