Zastupnički dom Parlamenta FBiH dao saglasnost za kreditno zaduženje JP EPBiH

Zastupnički dom Parlamenta FBiH, 24. septembra 2013.godine, dao je saglasnost za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d.- Sarajevo kod Evropske Banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju projekta izgradnje HE „Vranduk“ i projekta Rehabilitacije i proširenja kapaciteta HE „Una Kostela“ u iznosu 35 miliona Eura. Od odobrenog iznosa, za izgradnju HE ¨Vranduk¨ planirana su sredstva od 26 miliona Eura, dok je za HE ¨Una Kostela¨ planiran iznos od 9 miliona Eura.

Kreditna sredstva  namijenjena za realizaciju projekata izgradnje HE ¨Vranduk¨ i rehabilitaciju i proširenje kapaciteta HE ¨Una Kostela¨ (Unsko – sanski kanton) odobrena su JP EPBiH nakon što su ispunjeni svi neophodni  ekonomski, tehnički i okolinski preduslovi.
Vlada FBiH je na 79. sjednici održanoj 25. jula. 2013. godine dala prethodnu saglasnost za kreditno zaduženje i proslijedila Parlamentu FBiH na konačnu saglasnost. U skladu sa Zakonom o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH , Parlament FBiH treba dati svoju saglasnost kako bi kredit bio efektivan.
Nakon što oba doma Parlamenta  FBiH daju saglasnost za kreditno zaduženje kod EBRD –a, JP Elektroprivreda BiH će pristupiti potpisivanju ugovora.