Javnosti predstavljen Projekat izgradnje HE "Ustikolina"

Na Javnoj raspravi ocjene Studije o procjeni uticaja na okoliš HE ¨Ustikolina¨, održanoj 25. septembra 2013. godine u Ustikolini u organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma i JP EPBiH, Predstavnici Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, predstavili su Projekat izgradnje HE ¨Ustikolina¨.

Izgradnja hidroelektrane, koja je Odlukom  Vlade Federacije BiH definisana kao jedan od prioriteta, BP Kantonu će  omogućiti  siguran vlastiti izvor električne energije, prihode lokalnim zajednicama od jednokratne koncesione i  kontinuirane godišnje naknade u skladu sa zakonskim propisima,  poboljšanje  uslova života lokalnog stanovništva putem „Programa o prijateljskom okruženju¨ te ekonomsku korist za lokalnu zajednicu pokretanjem malih privrednih djelatnosti i zapošljavanjem lokalnog stanovništva u periodu izgradnje objekata. Idejnim projektom je predviđena mogućnost da oko 40 procenata radnika angažovanih na izgradnji HE "Ustikolina" bude sa područja Ustikoline i Goražda.

Izgradnja HE "Ustikolina" znači ekonomski rast i razvoj općina Ustikolina i Goražde, odnosno Bosansko - podrinjskog kantona i cijele Federacije BiH korištenjem energetskog hidropotencijala rijeke Drine na području Federacije BiH.

Povećanje proizvodnje hidroenergije, odnosno „zelene energije“ na teritoriji Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, smanjenje emisije polutanata, poboljšana stabilnost energetskog sistema, mogućnost poboljšanja vodosnabdijevanja za navodnjavanje u okruženju, kao i razvoj ribogojilišta (kafezni uzgoj ribe), razvoj turizma, više vidova rekreacije i sportskih aktivnosti u hidroakumulaciji HE "Ustikolina" i vodotoku rijeke Drine, izgradnja riblje staze, koja će osigurati migraciju ihtiofaune i drugih akvatičnih organizama, te ublažiti poremećaj ekološke ravnoteže neki su od benefita  koje ovom području donosi izgradnja HE "Ustikolina".

Projekat je usklađen sa načelima održivog razvoja i konceptom energetskog razvoja na bazi korištenja raspoloživih obnovljivih resursa.
HE "Ustikolina" je pribransko postrojenje sa manjom akumulacijom.  Sa energetskog stanovišta je protočna elektrana. HE sa akumulacijom i pripadajućim objektima postrojenja, se nalazi na području Općine Foča – Ustikolina, dok manji dio pregradnog mjesta i akumulacije pripada teritoriji općine Goražde.
 
Instalisana snaga je 60 MW uz moguću godišnju proizvodnju od 236 GWh. Vrijednost investicije iznosi 270 miliona KM.
 

Javna rasprava je otvorena do 3.10. 2013. godine. Primjedbe i sugestije u pisanoj formi dostavljaju se Ministarstvu okoliša i turizma. Dokumentacija je  dostupna  na web stranici JP Elektroprivreda BiH  i Federalnog ministarstva okoliša i turizma.